Külföld

Fellázadtak az orosz oligarchák gyerekei Putyin ellen

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. március 4. 18:19

Már nem Cannes-i koktélokról és Dior papucsokról posztolnak a világ leggazdagabb fiataljai, hanem békéről, háborúról és arról az emberről, aki szüleiket a magasba emelte: Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Megszólalt a fiatalok lelkiismerete vagy megszokott életüket féltik?

Békeidőben jachtokról, divatbemutatók első soraiból vagy homokos tengerpartokról posztolnak közösségi oldalaikon a leggazdagabb orosz oligarchák gyerekei, a háború – vagy az amiatt kirótt kemény gazdasági szankciók – azonban az ő figyelmüket is Ukrajnára irányították. A legbefolyásosabb orosz hatalmasságok gyerekei nyíltan, közösségi oldalaikon mennek szembe az orosz narratívával és követelnek békét. Ezek a fiatal felnőttek szinte elképzelhetetlen anyagi bőségben élnek, azonban másféle státuszuk is van: influenszerek, életüket százezrek követik. 

Egy áltlagos, a híreket kevésbé követő brit fiatal valószínűleg többet tud Elisaveta „Lisa” Peszkováról, mint édesapjáról, Dimitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről, aki olyan témákban közvetíti Moszkva üzeneteit, mint a nukleáris fegyverek vagy egy esetleges harmadik világháború. A 24 éves Lisa Peszkova – bár édesapja Vlagyimir Putyin belső köréhez tartozik – nem a háború mellett kardoskodik, ahogyan az családi háttere miatt várható lenne. Múlt hét pénteken Instagram oldára arról posztolt: 

Nem a háborúra!

238 ezer követőjének azonban vélhetően csak egy részéhez jutott el az üzenet, ugyanis a poszt egy óra múlva minden magyarázat nélkül eltűnt. Peszkova az Orosz-Francia Történelmi Kezdeményezések Fejlesztéséért Alapítvány alelnöke, sajtóértesülések szerint közel áll édesapjához.

 

Peszkovék több más oligarcha-család mellett néhány napja felkerültek az Egyesült Államok szankciós listájára. A Fehér Ház közleménye szerint erre azért volt szükség, mert Ukrajna megtámadása ellenére továbbra is támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, illetve „az orosz nép kárára gazdagodtak meg, és egyesek közülük magas rangú tisztségekbe juttatták családtagjaikat”. Ezeket a személyeket és családtagjaikat elvágjuk az amerikai pénzügyi rendszertől, az Egyesült Államokban lévő vagyonukat zároljuk, tulajdonukkal pedig nem rendelkezhetnek – tette hozzá a Fehér Ház. 

A szankciók az érintettek családtagjait is érintik.

Roman Abramovics lánya, a 26 éves, profi díjugrató Sofia az egzotikus utazások és versenylovak mellett Instagram-sztorijában ezúttal közéleti tematikában is megnyilvánult. Az ellenzéki alapállású Russian Reality egyik Instagram-posztját osztotta meg egy 24 órán át elérhető bejegyzésben. Ebben arról írnak, hogy nem Oroszország, hanem Putyin vív háborút Ukrajnával, illetve hogy az orosz propaganda legnagyobb és legsikeresebb hazugsága, hogy az oroszok többsége támogatja a Putyint.

 

Pedig édesapja, a becslések szerint 9,1 milliárd dolláros – több mint 3212 milliárd forintos – vagyonnal rendelkező Roman Abramovics sokat köszönhet az orosz elnöknek, illetve Oroszországnak. 

Az oligarcha vagyonát a Szovjetunió összeomlása után, a kárpótlási időszak zavarosában, az állami eszközök piaci ár alatti felvásárlásával alapozta meg. Ezzel párhuzamosan a politikától sem ódzkodott, tanácsadóként segítette Borisz Jelcin egykori orosz elnököt, ő vetette fel először, hogy Jelcin számára Putyin lenne az ideális utód. Putyint ugyancsak jobb kezeként segítette: amikor az elnök 1999-ben megalakította első miniszterelnöki kabinetjét, Abramovics minden egyes jelölttel beszélt, mielőtt jóváhagyták kinevezésüket. Ezután Abramovics Putyin egyik legközelebbi bizalmasa maradt. 2007-ben Putyin Abramovicssal folytatott találkozóin konzultált arról, hogy ki legyen az utódja az elnöki poszton, Dimitrij Medvegyevet Abramovics személyesen ajánlotta a feladatra. Chris Hutchins, Putyin életrajzírója szerint az orosz elnök és Abramovics úgy viselkednek, mint  apa és egy kedvenc fia. Az oligarcha azonban egy interjúban azt mondta: magázza Putyint, mert idősebb nála. Sajtóértesülések szerint az amerikai hírszerzés Putyin pénzügyi közreműködőjeként, strómanjaként tartja számon a milliárdost.

Abramovics neve is szerepel Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus listáján, amelyen 35 olyan nagyhatalmú, álítása szerint lopásból, korrupcióból meggazdagodott, kleptokrata hatalmasság szerepel, akik részt vehettek a harcos ellenzéki megmérgezési kísérletében. Navalnij többször is felszólította az Európai Uniót, hogy szankcionálják a Putyin egyik kedvenc oligarchájaként emlegetett Abramovicsot, azonban nem járt sikerrel.

Most azonban szorul a hurok: Abramovics szerdán közölte, hogy eladja a londoni Chelsea FC labdarúgóklubot. Az üzletember 2003-tól volt a labdarúgó Bajnokok Ligája jelenlegi címvédőjének tulajdonosa. Indoklása szerint a jelenlegi helyzetben ez szolgálja a szurkolók és a klub érdekeit, azonban a döntés meghozatalában sokat segíthetett, hogy Oroszország ukrajnai agressziója miatt súlyos nemzetközi pénzügyi szankciókkal sújtották az orosz cégeket, személyeket.  

Jelcin unokája is Ukrajna mellé állt

Maria Jumaseva, Valentin Jumasev kormánytanácsadó lánya szintén támogatásáról biztosította Ukrajnát. Pedig az ő édesapja a királycsinálók között volt Putyin felemelkedésekor. 

 

Valentin Jumasev ugyancsak Borisz Jelcin tanácsadói csapatának tagja volt, majd feleségül vette Borisz Jelcin lányát, Tatyánát. Amikor Putyin neve szóba került lehetséges utódként, apósának azt mondta: 

Kiváló jelölt. Szerintem gondolj rá.

A 19 éves Maria Jumaseva azonban nem Oroszország mellett agitálja követőit, ahogyan ez ebből az egyértelmű állásfoglalásból is kiderül:

 

Jumaseva múlt héten részt vett egy háborúellenes tüntetésen Londonban, így is kifejezve szolidaritását Ukrajnával. Vőlegénye, Fedor Szmolov, a Dinamo Moszkva csatára volt az orosz válogatott egyik első játékosa, aki felszólalt az invázió ellen.

Az elit tiltakozik

Kszenyija Szobcsak oroszországi tévés és rádiós műsorvezető, újságíró, volt elnökjelölt elmenekült Oroszországból, jelenleg Törökországban van fiával. A színésznőként is ismert Szobcsak a legfelsőbb körökbe született: apja Anatolij Alekszandrovics Szobcsak, Szentpétervár korábbi polgármestere volt. Szobcsak csütörtökön megosztott egy képet az Instagramon, amely tűzszünetre szólít fel. A feliraton az áll: fél, és felszólítja Putyint és kormányát, hogy fejezzék be a háborút.

 

Szobcsak 2019-ben házasodott össze Konsztantyin Bogomolov rendezővel. Az esküvőn a köszöntőt a már említett Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta.

Andrej Rubljov is megszólalt. A 24 éves orosz teniszező, aki jelenleg hetedik a világranglistán egy dubaji diadal után egy tévékamerára azt írta: „Kérem, ne háborúzzanak!”

 

Az oroszokkal szembeni nyugati szankciók érzékenyen érintik az elit tagjait, akik nagyértékű ingatlanokkal, hajókkal, befektetésekkel és bankszámlákkal rendelkeznek Európában és az Egyesült Államokban. 

Az Egyesült Királyságban 15 oligarcha számláját zárolták, a londoni tőzsdén 28 orosz tulajdonú, illetve orosz érdekeltségű cég részvényeinek a jegyzését függesztették fel. Brit értesülések szerint a szankciós listát egyelőre megúszó Kreml-közeli orosz üzletemberek pánikszerűen veszik ki pénzeiket a brit bankokból.

A nyugati hatóságok sorra kobozzák el az oligarchák jachtjait: zár alá került a Rosznyefty orosz energetikai vállalat vezetőjének, Igor Szecsinnek a hajója a franciaországi Marseille kikötőjében. A Roman Abramovics mellett Putyin másik kedvenc oligarchájaként emlegetett, a Kommerszant kiadó tulajdonosaként is ismert Aliser Uszmanov szuperjachtját pedig csütörtökön a németországi Hamburgban foglalták le. 

Uszmanovra a brit hatóságok csütörtökön kiterjesztették a gazdasági büntetőintézkedések személyi hatályát. Az orosz milliárdosnak jelentős érdekeltségei vannak két élvonalbeli angol futballklubban, az Arsenalban és az Evertonban is, valamint az övé az egyik legértékesebb nagy-britanniai lakóingatlan, az északnyugat-londoni Beechwood House, amelynek becsült piaci értéke 48 millió font, nagyjából 22 milliárd forint.

Vele együtt került a brit szankciós listára Igor Suvalov, aki két, összesen 11 millió font értékű luxuslakosztályt birtokol London belvárosában. Uszmanov és Suvalov együttes vagyona 19 milliárd dollár. Suvalov 2018-ig a Medvegyev-kabinet első miniszterelnök-helyettese volt, Korábban Putyin mellett töltötte be ugyanezt a posztot. Első miniszterelnök-helyettesként a kormányfő után a kabinet legmagasabb rangú tagja volt, a szövetségi költségvetésért és gazdaságpolitikáért felelt. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oligarcha#elizaveta peszkova

Címlapról ajánljuk