Külföld

Szankciókkal szorongatják a putyinista oligarchákat

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 20:51

Jelentős brit érdekeltségekkel bíró orosz oligarchák ellen hozott szankciókat csütörtökön a brit kormány. A londoni külügyminisztérium csütörtök esti tájékoztatása szerint a büntetőintézkedések Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozót és Igor Suvalov ingatlanpiaci befektetőt, egykori orosz első miniszterelnök-helyettest érintik.

A tárca felidézi, hogy Uszmanovnak jelentős érdekeltségei vannak két élvonalbeli angol futballklubban, az Arsenalban és az Evertonban. Emellett ő a tulajdonosa az egyik legértékesebb nagy-britanniai lakóingatlannak, az északnyugat-londoni Highgate városrészben lévő Beechwood House-nak, amelynek becsült piaci értéke jelenleg 48 millió font (22 milliárd forint).

Igor Suvalov a brit külügyminisztérium szerint két, összesen 11 millió font értékű luxuslakosztályt birtokol London belvárosában.

 A tárca adatai szerint Uszmanov és Suvalov együttes vagyona 19 milliárd dollár.

Washington is újabb szankciókat vezetett be orosz oligarchák és családjaik ellen, szankciós listára került Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is – közölte a Fehér Ház.

A tájékoztatás szerint olyan személyekről van szó, akik Ukrajna megtámadása ellenére továbbra is támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, illetve „az orosz nép kárára gazdagodtak meg, és egyesek közülük magas rangú tisztségekbe juttatták családtagjaikat”. Ezeket a személyeket és családtagjaikat elvágjuk az amerikai pénzügyi rendszertől, az Egyesült Államokban lévő vagyonukat zároljuk, tulajdonukkal pedig nem rendelkezhetnek – tette hozzá a Fehér Ház.

A szankciókkal sújtottak listáján szerepel többek között között Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov, valamint Aliser Uszmanov milliárdos, a Kommerszant kiadó tulajdonosa.

Az amerikai kormány 19 orosz oligarcha és azok számos családtagja ellen beutazási korlátozásokat is elrendelt.

Mindemellett a szankciós listára hét orosz szervezet is felkerül, amelyet Washington hamis információk terjesztésével vádol. Ezzel összefüggésben büntetőintézkedéseket rendeltek el 26 további személy ellen is, akik kulcsszerepet játszottak ezekben a szervezetekben az Ukrajna elleni támadást igazolni hivatott hamis híreket terjesztve.

Nyitókép: Aliser Uszmanov jachtja. Fotó: Sabri Kesen/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#usa#nagy-britannia#szankciók#oligarcha

Címlapról ajánljuk