Külföld

Putyin elismerte a két szakadár kelet-ukrajnai köztársaság függetlenségét, ezzel utat nyitott a háború felé

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 20:10

A két államalakulattal segélynyújtási szerződéseket akar kötni az orosz elnök, így a védelmükre hivatkozva indíthat katonai akciót. A NATO és az EU elítélte az orosz lépést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, közvetlenül azután, hogy a Kremlben élőben tartott ünnepségen beszédet intézett az oroszokhoz, aláírta a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság függetlenségének elismeréséről szóló rendeletet – közölte az Interfax.

Szükségesnek tartom egy régóta esedékes döntés meghozatalát, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségének és szuverenitásának azonnali elismerését

– fogalmazott Oroszország elnöke.

Putyin hozzátette, arra kérte az Orosz Föderáció Szövetségi Gyűlését, hogy ratifikálja a barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződéseket mindkét köztársasággal.

Az orosz elnök erről nem beszélt, de a szerződések révén lehetségessé válik, hogy a két szakadár köztársaság védelmére és katonai megsegítésére hivatkozva az oroszok támadást indítsanak Ukrajna területei ellen. (Frissítés: Hétfőn késő este az orosz elnök arról is rendelkezett, hogy országa „békefenntartó erőket” küldjön a szakadár régiókba.)

A támadásra azért is nagy az esély, ugyanis az oroszok egyre több hírt közölnek arról, hogy az ukránok a szakadárok területeit támadják. Az Egyesült Államok vezetése szerint azonban ezek dezinformációk, az oroszok csak ürügyet akarnak teremteni az Ukrajna elleni invázióra.

Az egyik friss közlemény szerint például autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn a kelet-ukrajnai szakadárok kezén lévő Luhanszk belvárosában. A detonáció a tűzszünet ellenőrzésére létrehozott központ (SZCKK) luhanszki képviseletének parkolójában történt. Az épület nagyjából egy kilométerre található a Luhanszki Népköztársaság kormányzatától.   Az SZCKK az ukrán titkosszolgálat által elkövetett terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Eközben újabb két ukrán katona vesztette életét, és négy megsebesült hétfőn a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében. A két elesett katonáról az országos rendőrség adott hírt, közleményük szerint a Donyeck megyei Zajceve települést ért tüzérségi támadásban vesztették életüket. A négy sérült katona az ukrán hadműveleti parancsnokság szerint lövedékek repeszeitől szenvedett különböző fokú sérüléseket.

A jelentések szerint a nap folyamán a tüzérségi támadások következtében a térség nyolc települése maradt áram, illetve vezetékes vízellátás nélkül.

„Durva megsértése a nemzetközi jognak”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elítélte az orosz lépést. Szavai szerint az „még inkább aláássa Ukrajna szuverenitását és területi épségét, és nagy mértékben árt a konfliktus megoldását célzó törekvéseknek”. Emellett megsérti a minszki megállapodást is, aminek Oroszország is tagja.

Hasonlóan fogalmazott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint Putyin lépése durva megsértése a nemzetközi jognak, Ukrajna területi integritásának és a minszki egyezménynek. „Az EU és szövetségesei egységesen, keményen és határozottan és Ukrajnával szolidaritásban fognak fellépni” – ígérte.

António Guterres ENSZ-főtitkár értékelése szerint sérti a világszervezet alapokmányát a donyecki és luhanszki „népköztársaságok” orosz elismerése – közölte hétfőn este Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő. Az ENSZ továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi épségét a nemzetközileg elismert határai között – közölték. 

Emmanuel Macron francia államfő elítélte Putyin döntését a délkelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségének elismeréséről, és „célzott európai szankciókat” szorgalmazott Moszkvával szemben. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Oroszország megsérti a nemzetközi jogot a donyecki és luhanszki szakadár területek elismerésével. London kedden újabb szankciókat jelent be Moszkvával szemben.

Joe Biden amerikai elnök azzal reagált, hogy rendeletben tiltotta meg az amerikai állampolgároknak, hogy „új kereskedelmi tevékenységet kezdeményezzenek, vagy befektessenek” a délkelet-ukrajnai szakadár régiókban.

Orbán Viktor hétfő este az MTI-n keresztül azt közölte, hogy egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, illetve hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#ukrajna#oroszország#vlagyimir putyin#háború#szakadár

Címlapról ajánljuk