Külföld

Úzvölgyi temető: nem épülhet meg a román parcella

rtl.hurtl.hu

2022. február 10. 16:07

A törvénytelenül felállított betonkereszteket el kell távolítani.

A Bákó megyei törvényszék csütörtökön kimondott ítéletében érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának az építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el, írja az MTI.

Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A törvényszéki határozat nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban lehet fellebbezést benyújtani ellene.

Az ügy előzménye, hogy a szomszédos Dormánfalva polgármestere az itt nyugvó magyar katonák sírján román parcellákat akart létrehozni 2019-ben, így ötvenegy betonkeresztet állíttatott fel. 

Tette ezt annak ellenére, hogy a bizonyítékok szerint legfeljebb két román katona nyugszik a temetőben.

A június 6-i román megemlékezésen a magyarok élőlánccal tiltakoztak, amin a románok áttörtek, és kővel kezdték el dobálni a magyarokat. Sírokat is rongáltak. Június 8-án Kolozsváron már együtt tüntettek románok és magyarok a szélsőséges magatartás ellen.

Nyitókép: Román résztvevők, mielőtt a csendőrsorfalat erőszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI / Veres Nándor

#Külföld#úzvölgyi katonatemető#bíróság#ítélet#tüntetés#parcella

Címlapról ajánljuk