Külföld

Rettegnek a szlovének a medvéktől

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 11:54

Másfél évtized alatt megháromszorozódott az állomány Szlovéniában, ma nagyjából 1200 medve él az országban.

Súlyosan megsebesített egy barnamedve egy idősebb férfit a szlovéniai Postojna közelében: a 63 éves vadásznak eltört a keze, több bordája és a hátán is számos sérülés keletkezett a STA hírügynökség tudósítása szerint.

A rendőrség közlése szerint a férfit egy nőstény medve támadta meg, melynek két bocsa is a közelében tartózkodott. Vélhetően éppen a bocsokat érezhette veszélyben az állat, ezért vált agresszívvé.

A támadás a Baba és Mali Javornik hegyek között történt vasárnap, a rendőrség óvatosságra intette a lakosságot és a turistákat egyaránt. 

Azonban nemcsak ez a medve tartja rémületben a szlovéneket: egy másik medvét észleltek a helyiek a Kriška gora környékén is. A hatóságok itt is óvatosságra intettek, a helyieket figyelmeztették, hogy a kutyákat csak pórázon sétáltassák a környéken. 

Noha nem ritkaság, hogy medvét látnak a szlovén hegyekben, a vasárnapi támadás ismét középpontba helyezte a kérdést, hogy mekkora medveállomány számítana „optimálisnak” úgy, hogy  az állatok is biztonságban legyenek, de az embereket se veszélyeztessék.

„Már régen felhívtuk a figyelmet arra, hogy túl sok a medve Szlovéniában, tekintettel arra, hogy a miénk egy kis ország. Tartok tőle, a vasárnapi támadás nem lesz egyedi eset” – jelentette ki Anton Harej mezőgazdasági államtitkár, hozzátéve: 2004-ben mintegy 400 barnamedve volt Szlovéniában, ma pedig, egyes becslések szerint a számuk eléri az 1200-at is, ami, a rendelkezésükre álló terület méreteit figyelembe véve, egyszerűen túl sok. Az államtitkár ugyanakkor sokallja a farkaspopuláció méreteit is: elmondása szerint 2004-ben 40, ma pedig már 120 farkas él az országban.

A ragadozók esetleges kilövéséről ugyanakkor még nem született döntés: azt az állam hozhatja meg, amely többségi tulajdonosa az erdőknek, melyek az ország területének több mint 60 százalékát teszik ki.

A barnamedve Szlovéniában is védett állat, környezetvédők erre folyamatosan figyelmeztetnek is, hangsúlyozván, hogy meg kell találni az egyensúlyt az ember és a medve egymás mellett élése érdekében.

A környezetvédelmi tárca közölte: nem ad engedélyt a vasárnapi támadás „tettesének” és kölykeinek kilövésére, egyúttal figyelmeztetett: a kormány illetékessége a védett fajokkal kapcsolatos döntések meghozatala.

Nyitókép: illusztráció – egy nőstény európai barna medve a Szegedi Vadaspark új barnamedve-bemutatójánál 2015. március 22-én. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

#Külföld#szlovénia#medve#medvetámadás#állatok

Címlapról ajánljuk