Külföld

Ügyvédei szerint Djokovic azért nem kapott oltást, mert három hete átesett a fertőzésen

rtl.hurtl.hu

2022. január 8. 9:51

Hétfőn dönt a bíróság, hogy a szerb világelső részt vehet-e az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Ügyvédei szerint a férfi világranglistát vezető szerb teniszező, Novak Djokovics azért kapott mentességet az Ausztrál Tenisz Szövetségtől a koronavírus elleni oltás alól, mert tavaly december 16-án, vagyis három héttel ezelőtt pozitív Covid-tesztet produkált – írja a BBC.

A Melbourne-ben tartandó Australian Open nyílt teniszbajnokságra érkező Djokovic belépését megtagadták az országba az ausztrál hatóságok, mivel nincs beoltva koronavírus ellen.

A 34 éves, közismerten oltásellenes teniszező jelenleg egy menedékkérőknek fenntartott (karantén)hotelben tartózkodik, ahol hétfői bírósági tárgyalására vár, miután fellebbezett a hatósági döntés ellen.

Az ausztrál határőrség illetékesei korábban azt mondták, hogy Djokovic nem tudott bizonyítékot felmutatni arról, hogy orvosi okok miatt nem lehet beoltani. A szabályok szerint ugyanis egy korábbi fertőzés nem mentesíti az országba beutazókat az oltáskötelezettség alól. Ennek ellenére a teniszező az Ausztrál Tenisz Szövetségtől kapott különengedéllyel szállt repülőre, hogy részt vegyen az Australian Openen.

Djokovic ügyvédei szombaton közzétették a dokumentumokat, amely révén a teniszező ideiglenes vízumot kaphatott a beutazáshoz. A mentességi igazolás azt is rögzítette, hogy 14 nappal a decemberi pozitív teszt után a játékosnak nem volt láza, sem légúti tünetei, amelyek Covid-fertőzésre utaltak volna. Djokovic mentességi dokumentumait két független orvosi testület állította ki, amelyeket a tenisz szövetség és Victoria állam bízott meg a feladattal.

Nyitókép: Novak Djokovic támogatói tüntetnek szerb zászlóval egy melbourne-i karanténhotel bejáratánál 2022. január 7-én. Fotó: MTI/AP/Hamish Blair

#Külföld#djokovic#ausztrália#australian open#koronavírus#fertőzés#oltás

Címlapról ajánljuk