Külföld

Biden úgy osztotta ki Trumpot január 6-i beszédében, hogy egyszer sem mondta ki a nevét

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 6. 18:11

Az elnök a január 6-i zavargások évfordulóján tartott beszédet.

Beszédet mondott a Capitolium ostromának első évfordulóján Joe Biden amerikai elnök. A demokrata politikus élesen bírálta elődjét, Donald Trumpot. Azzal vádolta, hogy a republikánus volt elnök megpróbálta kisiklatni az amerikai demokráciát. Szerinte efféle „lázadásnak” soha többé nem szabad megtörténnie – írja a CNN.

A történelmünkben először egy elnök nemcsak egy választást veszített el. Megpróbálta megakadályozni a hatalom békés átadását a Capitoliumra törő erőszakos csőcselékkel. De kudarcot vallottak. És ezen az emléknapon biztorsra kell mennünk, hogy egy ilyen támadás soha, de soha nem történik meg még egyszer

– mondta.

A beszédben Biden szándékosan elkerülte, hogy kimondja Trump nevét. Ehelyett ismételten „az előző elnökként” hivatkozott rá. Ez volt az első alkalom, hogy egy beszédében Trumppal foglalkozott az elnök.

Biden arról is beszélt, hogy „Amerika ígérete” még mindig veszélyben van, és arra intette az embereket, hogy őrizzék meg a „demokrácia lángját”. Szóba került még a szavazati jogok megnyirbálása, amellyel szintén Trumpot és támogatóit vádolta.

A capitoliumi eseményeket ebben a cikkben idéztük fel hosszabban, Jimmy Carter volt demokrata elnök megemlékezéséről pedig itt tudósítottunk. Az ostrom legkeményebb jelenteit itt nézhetik vissza olvasóink.

Nyitókép: MTI / EPA pool / Jim Lo Scalzo

#Külföld#joe biden#donald trump#beszéd#január 6#capitolium#ostrom#tüntetés

Címlapról ajánljuk