Külföld

Az olasz sajtó szerint holtan találták Rómában Homonnay Gergelyt

rtl.hurtl.hu

2022. január 2. 21:01

Az ellenzéki aktivista írót egy római bár fürdőjében érte a halál.

Rómában holtan találták Homonnay Gergely ellenzéki, melegjogi aktivistát – számolt be a La Repubblica című olasz lap. A hírt a Telex is megírta a Corriere della Sera című lapra hivatkozva.

A La Repubblica szerint az 53 éves író – akinek Puszi, Erzsi!, Az elnökasszony és Erzsi bölcsességei címmel jelentek meg könyvei – szombat hajnalban, máshol töltött szilveszter éjszaka után ment a Bananon nevű privát klubba (amelynek tagja volt), annak törökfürdőjében találtak rá egyedül, eszméletlen állapotban. Megpróbálták újraéleszteni, de sikertelenül. Az első vizsgálatok szerint halálát a szív és keringés leállása okozta. A Corriere szerint idegenkezűségre semmi nem utal, a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok alapján azt viszont nem zárják ki, hogy drog okozhatta a halálát, de ezt majd a boncolás fogja megállapítani. 

Homonnay Gergely egy ideje Rómában, a San Giovanni negyedben élt. Szilveszterkor még jókívánságokat posztolt az Instagramon, mielőtt hajnali öt óra körül átment a klubba. A Corriere szerint a rendőrök szombaton hosszan kihallgatták a klub vezetőit, egyikük mondta, késő reggel vette észre, hogy valaki a törökfürdőben rosszul van és légzési nehézségekkel küzdött. Állítólag már majdnem délután 1 óra volt, mire a mentők megérkeztek a helyszínre.

Homonnay a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán angol-német szakon végzett, majd Pécsett és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Dolgozott fordítóként, egy fotóügynökségnél, tanított gimnáziumban, és éveken keresztül újságíróként dolgozott. Korábban a Best, a Story munkatársa, de írásai jelentek meg a Nők Lapja Psziché lapban, a wmn.hu-n és a szeretlekmagyarorszag.hu-n – olvasható a Wikipedián.

A 2000-es évek közepén kezdett el blogolni. Két blogja, a gonzalo és a dagadtanoverem a blogírói szcéna kultfigurájává tette. Sikeres könyvei, a Puszi, Erzsi!, valamint Az elnökasszony egyaránt „macskaperspektívából” mutatják be a gazdi viszonyát kisállatához, illetve a politikai életet.

A politikába a 2018-as választás után kapcsolódott be; az áprilisi tüntetések egyik főszervezője volt. A közösségi médiában gyakran kritizálta a kormányt, magát liberális, pártonkívüli gondolkodónak vallotta. Legtöbbször emberi jogi és oktatáspolitikai kérdésekben nyilvánult meg.

2021 szeptemberében Novák Katalinra tett becsületsértő kijelentése miatt (egy kommentben náci féregnek nevezte a családügyi minisztert) jogerősen elítélték, egy év próbaidőre bocsátották, és a perköltségek megfizetésére kötelezték.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

#Külföld#homonnay gergely#olaszország#roma#meghalt

Címlapról ajánljuk