Külföld

Egy TikTok-moderátor lelki trauma miatt perli a videómegosztót

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 5:45

Napi 12 órán át volt kénytelen „szélsőségesen erőszakos” videókat, hogy kiszűrje azokat, ami súlyos mentális problémákat okozott. 

Pert indított TikTok ellen a több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező videómegosztó alkalmazás egyik moderátora, mert a cég nem védte megfelelően a mentális egészségét – jelentette a nemzetközi sajtó. Candie Frazier egy amerikai szövetségi bíróságon perelte be a TikTokot, és tulajdonosát, a ByteDance nevű céget, mert nem biztosított a moderátorok számára biztonságos munkakörnyezetet, ezért kártérítést igényt nyújtott be.

A bíróságra benyújtott kereset szerint Frazier „súlyos pszichológiai sérüléseket szenvedett el” a munkája során, amikor napi 12 órában kellett „szélsőségesen erőszakos” videókat néznie, hogy kiszűrje azokat, hogy később ne kerülhessenek a felhasználók elé.

Neki, és a többi moderátornak olyan felvételeket kellett megnéznie, amin „a mianmari népírtás, tömeges lövöldözések, gyerekek megerőszakolása és állatcsonkítások” láthatóak, valamint „kínzás, öngyilkosság, gyermekbántalmazás, gyilkosság, lefejezés és egyéb erőszakos tartalmak”

A kereset szerint a videókat két moderátor ellenőrizte, akiknek 12 órán keresztül kell ilyen felvételeket kellett néznie, gyakran egyszerre többet is. A moderátoroknak az első munkaóra után 15 perc szünetet engedélyeznek, majd utána már csak kétóránként hagyhatják abba a videók nézését 15 percekre, valamint egyórás ebédszünet jár nekik.

Frazier a kereset szerint „szorongás, depresszió és poszttraumás stressz” kezdte el gyötörni a munkája miatt, és állítása szerint a cég nem tett megfelelő lépéseket ezek kialakulása ellen. A perben meg nem határozott nagyságú kártérítést követelnek a cégtől, nem csak neki, hanem a többi moderátornak is, valamint azt, hogy a vállalat alakítson ki megfelelő védelmet a mentális betegségek megelőzésére.

A TikTok szóvivője nem reagált a keresetre, közölve, hogy nem nyilatkoznak folyamatban lévő peres ügyekről, de közleményében jelezte, hogy a cég igyekszik mindent megtenni a moderátorok mentális egészségéért.

Nyitókép: REUTERS / Dado Ruvic

 

#Külföld#tiktok#moderátor#per#lelki trauma#mentális betegség#bytedance

Címlapról ajánljuk