Külföld

Belgium három év múlva végleg lekapcsolná az atomerőműveit

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 18:36

Az ország energiaellátásnak mintegy 40 százalékát biztosítja nukleáris energia.

A belga kormány megerősítette azt a korábbi döntést, amely szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolják az országban működő atomerőműveket – közölte az MTI tudósítása szerint csütörtökön Alexander De Croo miniszterelnök.

A 2003-ban hozott eredeti kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. 

A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Alexander De Croo csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, noha az ország bezárja atomerőműveit, „nem zárja be kapuit az atomenergia új generációi előtt”. Belgium legkevesebb 100 millió eurót (mintegy 36 milliárd forintot) fektet a jövő atomenergiájának kutatásába, különös tekintettel a kisebb moduláris reaktorokra (SMR). 

Végleges döntés jövőre, március 18-án születhet az atomenergia fokozatos megszüntetéséről, az egyik ottani szerv ugyanis akkor mutatja be az energiabiztonság hosszú távú szavatolásáról szóló jelentését. Kulcsfontosságú lesz az is, hogy megadják-e a Brüsszel közelében fekvő vilvoordei gáztüzelésű erőmű üzemelési engedélyét március 15-ig.

Belgium két atomerőművében hét reaktor működik. 

A francia tulajdonú Engie áramszolgáltató az ország keleti felében, Tihange mellett, valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet erőműveket. Korábbi tervek szerint a doeli 3-as blokkot 2022-ben, a tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezik végleg leállítani, a többi reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le.

Az erőműveket a francia Engie energiaszolgáltató üzemelteti. A nukleáris energia jelenleg Belgium energiaellátásnak mintegy 40 százalékát biztosítja.

Nyitókép: A Tihange melletti erőmű – Fotó: Johanna Geron/Reuters

#Külföld#belgium#atomerőmű#zöld energia#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk