Külföld

Felnyitotta alvó barátnője szemét, hogy feltörje a telefonját

rtl.hurtl.hu

2021. december 16. 9:19

Az arcfelismerő sem állhatta útját a kínai férfinak, aki jelentős összeget lopott el a nőtől ezzel a módszerrel.

Börtönbe került egy kínai férfi, aki úgy rabolta ki alvó barátnőjét, hogy észrevétlenül felnyitotta annak szemhéjait. A tolvaj így tudta feltörni a nő mobiltelefonján lévő, arcfelismerő programmal működő fizetési alkalmazást – írja a Vice.

A Nanning Evening News szerint a férfi ezzel a módszerrel 154 ezer kínai jüant (7,9 millió forintot) emelt le barátnője mobilfizetési számlájáról. Tettéért 3,5 év börtönre és 20 ezer jüan (1 millió forint) pénzbüntetésre ítélték.

A 28 éves tolvaj tavaly decemberben látogatta meg volt barátnőjét, állítása szerint azért, hogy visszaadjon neki egy korábban kölcsönkért összeget. A nő azonban éppen betegeskedett, ezért a férfi vacsorát készített, majd megfázás elleni gyógyszert adott neki, amitől később elaludt. A férfi ekkor az öntudatlan nő ujját a mobiltelefonjára rakta, hogy feloldja a zárat. 

Ezután megnyitotta az arcfelismeréssel működő fizetési alkalmazást, az Alipayt, majd felhúzta a nő szemhéjait, és már be is tudott lépni a programba.

Csakhogy a tolvaj ex-barát ezután ahelyett, hogy beutalta volna a tartozását – hiszen állítása szerint ezért jött – inkább saját magának küldött pénzt a nő megtakarítási számlájáról, majd a telefonnal együtt elhagyta a lakást. A férfi később beismerte, hogy a lopott pénzt a megélhetésére és szerencsejáték-adósságaira fordította.

A barátnő csak másnap reggel ébredt fel, és amint meglátta az átutalási feljegyzéseket a másik telefonján, próbálta elérni volt barátját. Miután ez nem sikerült, feljelentést tett a rendőrségen. A férfit idén áprilisban tartóztatták le.

Az eset éles vitát váltott ki Kínában az arcfelismerő szoftverek biztonsági hiányosságairól. Sokan azt javasolták, hogy a szolgáltatatók ezt, és az ujjlenyomatellenőrző funkciót is kapcsolják ki a fizetési alkalmazásoknál, és maradjanak egyszerűen a jelszavaknál.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#arcfelismerés#mobiltelefon#lopás#alvás#szem#barátnő#kína

Címlapról ajánljuk