Híradó

A legtöbb visszaélést készpénzzel követik el, adót csalni is könnyebb vele, a kormány mégsem akarja korlátozni a használatát

Ferenczi PéterFerenczi PéterVorák AnitaVorák Anita

2023. szeptember 30. 18:28

Nem árulta el a kormány, mi az álláspontja a kártyás fizetésekkel kapcsolatban. Gulyás Gergely miniszter csütörtökön azt mondta, hogy nem akarják efelé terelni az embereket. Ugyanakkor a pénzügyminiszter államtitkára néhány hónapja még arról beszélt a Parlamentben, hogy a kormány szeretné visszaszorítani a készpénzhasználatot, mert ezzel követik el a legtöbb visszaélést.

Volt, aki kizárólag a készpénzre esküdött a békéscsabai piacon, amikor szombaton ott járt az RTL Híradó stábja.

A piacon eleve csak készpénzzel lehet az árusok többségénél fizetni, és egyébként is, szerintem a készpénzt meg kell őrizni. Az nem jó, ha csak kártyával fizetünk

– mondta az egyik vásárló.

Többen voltak azonban, akik, ha lehet, mindent kártyával fizetnek.

Szijjártó Péter nem közéjük tartozik. Ez akkor derült ki, amikor videóra vették, ahogy a külügyminiszter cipőt vásárolt 75 ezer forintért, és arra a kérdésre, hogy készpénzzel vagy kártyával szeretne-e fizetni azonnal rávágta:

Készpénz, mindig.

Szijjártó Péter a Mandinernek ezt azzal magyarázta, hogy jobban szereti a készpénzt. A 444 a héten Orbán Viktort is készpénzszámolás közben vette videóra Budapesten, miközben sajtófőnöke szerint magánprogramra érkezett egy 9. kerületi társasházba. Gulyás Gergely miniszter ennek kapcsán arról beszélt, a kormány többi tagja is inkább készpénzpárti.

Talán többnyire inkább készpénzzel fizetnek. Én is inkább fizetek készpénzzel, mint kártyával, de előfordul a másik is

– mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy azért nem tartja jónak a kártyás fizetést, mert azokból teljes személyiségprofilt lehet felállítani egy emberről. 

Ezért szerinte a kormány nem is próbálja a kártyás fizetés felé tolni a magyarokat.

Sőt, sőt. Minden olyan javaslat… Külön ember figyeli a kormányzatban, hogy olyan javaslat, ami a készpénzforgalmat visszaszorítja, ne legyen

– tette hozzá a kormány minisztere.

A kártyás fizetés terjedése visszaszorítaná az adócsalást

Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt, hogy ki az az ember, aki erre figyel, de erre a kérdésre senki sem tudott, vagy akart válaszolni. Ahogyan arra sem, hogyan kerülhette el ennek az embernek a figyelmét Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára, aki április 11-én a Parlamentben egészen mást állított készpénzügyben a kormány szándékairól.

Cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása

– mondta Tállai, aki azt is megmagyarázta, hogy miért.

A legtöbb visszaélés az készpénzben történik. Hiszen a bankszámláról bankszámlára való utalásnak eleve nyoma van, követhető, míg a készpénzben felvett összegek akár szabadon mozoghatnak emberek, vagy vállalkozások, jogi személyek között.

A kormány mindössze annyit közölt most a Híradó megkeresésére, hogy mindenki úgy fizet, ahogyan akar, a lényeg, hogy ezt biztonságosan tehesse.

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi stratégiája szerint a kártyás fizetések elterjedése nemcsak az adócsalás és a szürkegazdaság visszaszorításához járulhat hozzá, de a gazdasági növekedéshez is. 

A jegybank szerint az emberek nyitottak is rá, mert 2022-ben 23 százalékkal nőtt a kártyás vásárlások száma Magyarországon.

A konteósok is megtalálták maguknak a készpénzt

A különböző összeesküvéselmélet-hívő csoportokban egyébként egyre divatosabb a készpénzhasználat. Egyes zárt közösségekben rendre előjön, hogy az úgynevezett globalisták így akarják digitális rabszolgává tenni az embereket.

A szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa is osztott meg ehhez hasonló tartalmat. Apáti István egyik augusztusi bejegyzésében szinte szó szerint arról ír, amiről Gulyás Gergely is beszélt a kormányinfón.

#Híradó#Videó#készpénz#kormány#bankkártya#konteó#ma

Címlapról ajánljuk