Híradó

Messze nálunk drágult legjobban az élelmiszer, és ez még sokáig így is marad

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. szeptember 20. 17:54

A kötelező akciók ellenére a magyar boltokban drágult legjobban az élelmiszer az Unióban az Eurostat friss adatai alapján. A tavalyi magas árak 18 százalékkal tovább emelkedtek idén augusztusra. Az áremelkedés kétszer akkora, mint az unió más tagállamaiban átlagosan. Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök szerint a kormányzati intézkedések és a különadók miatt nagyobb a drágulás nálunk, mint Európa más országaiban.

Nagybevásárlás Kisjenőn, Romániában szerda délelőtt. Gyulaiak költik a pénzüket az Arad megyei városban. 30 kilométert autóznak olcsóbb élelemért. Romániában az uniós átlag 72 százalékát sem érték el tavaly az élelmiszerárak, miközben Magyarországon már majdnem a 90 százalékára rúgtak.

„Például a magyar tészta Romániában egyértelműen olcsóbb” – mondja az egyik vásárló.

27 ezer forintért vásárolunk, ebből 4 nagy bevásárlótáskát rakunk tele. Magyarországon sajnos 10 ezer forintba van egy nagy táska

– jellemzi az árkülönbséget egy másik bevásárlóturista.

Augusztusban 11 százalékkal drágultak az élelmiszerek az egy évvel ezelőttihez képest – Romániában. Magyarországon 18 százalékkal emelkedtek tovább az amúgy is rekordmagas élelmiszerárak. Az uniós átlag majdnem kétszeresével, a legnagyobb mértékben a 27 tagállam közül.

Azok a kormányzati beavatkozások, amelyek belenyúltak az árrendszerbe, nem oldották meg, arrébb tolták az inflációt, mert ahol megfogták, ott a termelők és a kereskedők veszteséget szenvedtek, ezt pedig megpróbálták máshol behozni

– magyarázza Bod Péter Ákos egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök.

Augusztusban megszüntették az élelmiszerárstopot, ám a legnagyobb kereskedelmi láncokat arra kötelezték, hogy beszerzési áron árulják az érintett termékeket. Sőt, a 8-ból 2 árucikket ráfizetéssel, a beszerzési árnál is 15 százalékkal olcsóbban kell a polcokra rakniuk. De mindez nem segít.

A korábbi jegybankelnök azt mondja, a továbbiakban is nagyobb lehet a drágulás nálunk, mint máshol.

„Jelentősen rontott az egészen, hogy adókat emeltek közben. Ezek az adók valamilyen módon átkerülnek a termékekbe” – mondta Bod Péter Ákos.

A Híradó által megkérdezett szakértő úgy számol, akár jövő év közepéig 10 százalék felett maradhat az élelmiszerdrágulás mértéke Magyarországon.

„Egyrészt majd jövő januártól jön egy üzemanyagár-emelkedés, ugye adóváltozással, ez is költséget növel. Ugyanúgy, ahogy az útdíjak átalakítása is költséget növelhet. Ezek mind be is épülhetnek az élelmiszerek árába – vázolta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Megkérdeztük a kormány, hogyan értékelik, hogy továbbra is Magyarországon a legnagyobb az élelmiszerdrágulás. Szerintük „az élelmiszerinfláció oka a háború, a brüsszeli szankciók és a multik nyerészkedése".

 

#Híradó#Videó#Gazdaság#élelmiszer#infláció#élelmiszerárak#top hírek

Címlapról ajánljuk