Híradó

A tornatermet is Orbán-bölcsességekkel dekorálták a felújított csepeli gimnáziumban

Vorák AnitaVorák Anita

2023. szeptember 2. 18:48

Nemcsak az aulában, hanem a tornateremben is Orbán Viktortól vett idézet olvasható az állami pénzből felújított csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban. Az iskola igazgatója azt mondta a Szeretlek Magyarország című portálnak, hogy ő is csak akkor szembesült ezzel, amikor már felszerelték. Őt is aggasztaja a felirat, amiről egyelőre nem derült ki, kinek a megbízásából helyezték ki. Az állami gimnáziumban kápolna is épült. A DK szerint ott ennek sincs helye.

Orbán Viktortól származó idézet a lépcső mellett. Pénteken mutattuk be, hogy aktuálpolitikai üzenet került a 22 és fél milliárd forint állami pénzből felújított csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falára. A Magyar Építők oldalára feltöltött képek szerint az idézetet a tornaterembe, a bordásfalak fölé is kirakták. A terem másik oldalán pedig a „minden magyar felelős minden magyarért” felirat olvasható. Két helyen is.

Bese Benő, az iskola igazgatója pénteken azt mondta a Szeretlek Magyarországnak, hogy az idézettel ők is csak akkor szembesültek, amikor már felszerelték. Az idézet miatt neki is aggályai vannak, mert a köznevelési törvény foglalkozik azzal, hogy a politikának nincs helye az iskolában. Ezért állásfoglalást kért a Belügyminisztériumtól, mi legyen a tábla sorsa. A minisztérium pénteken azt írta az RTL Híradónak, hogy ők nem szólnak bele az iskolák belső dekorációjába.

A felújítással nemcsak sportpályát, könyvtárt és tantermeket alakítottak ki, hanem egy kápolnát is. A DK-s Vadai Ágnes augusztus közepén írásban kérdezte meg erről a Belügyminisztériumot.

Egy állami iskolában sem Orbán-idézeteknek, sem kápolnának nincsen helye. Hiszen az a feladat, hogy világnézetileg semleges iskolát biztosítsanak megfelelő tananyaggal, megfelelő iskolával és pedagógusbér-emeléssel. Erre kérdeztem rá, és láthatóan a belügyminisztérium államtitkára nem értette meg a feladatát

– mondta Vadai Ágnes, a DK alelnöke. Rétvári Bence a kápolnával kapcsolatban arra hivatkozott, hogy az iskolában választható tantárgy a hittan. Megkérdezte Vadai Ágnestől, hogy miért nem bírja elviselni a vallásos embereket, és felajánlotta neki, hogy elkíséri a kápolnába. Azt írta, hogy szerinte jobb emberi viszonyban jönnének onnan ki, mint ahogy bementek.

A kápolna ügyét Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár is szóba hozta a felújított iskola átadásakor. Az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy fel kell vállalni, hogy az oktatási rendszerünk nemzeti alapon áll. Hozzátette, ezzel próbálják ellensúlyozni a gyerekekre az internetről ömlő „globalista környezetet”.

#Híradó#Videó#top hírek#oktatás#orbán viktor#idézet#kápolna#csepel#gimnázium

Címlapról ajánljuk