Híradó

Nem az a kérdés, megéri-e átmenni Romániába tankolni, hanem az, hogy ennek mi az oka

Velti LászlóVelti László

2023. szeptember 1. 18:00

Újra Magyarországon a legdrágább az üzemanyag a régióban. 3 hónap alatt 15-20 százalékkal, nagyjából 650 forintra ugrott a benzin és a gázolaj átlagára a magyar kutakon. Jelenleg Romániában és Lengyelországban 100 forinttal, Szlovéniában pedig 50 forinttal olcsóbbak az üzemanyagok a Holtankoljak.hu szerint. A nagy kútláncokat képviselő Ásványolaj Szövetség azzal érvel, a különadókat kénytelenek az autósokra hárítani Magyarországon.

Olcsóbb benzinre utaznak a magyarok Romániában. Ma 7,21 lejért, vagyis 555 forintért árulták literjét (a gázolajat 7,42-ért) az Arad megyei Gyulavarsándban, mindössze 7 kilométerre a magyarországi várostól, Gyulától.

„A motorkerékpárnál van ezer forint haszon, autónál 4-5-6 ezer forint, attól függ, hogy mekkora a tankja az autónak. Úgyhogy megéri átjárni” – mondta a Híradónak egy magyarországi tankoló.

Szlovákiában és Ausztriában a magyarországiéhoz hasonló a benzin ára, de a gázolaj olcsóbb. A többi szomszédos országban pedig mindkét üzemanyag kevesebbe kerül, mint nálunk.  

Ha a környező országokat nézzük, akkor jelenleg Szlovéniában és Romániában van jelentősebb árkülönbség. Szlovénia esetében nagyjából 50, Románia esetében pedig 100 forintos különbség

– mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

Az olaj most tizedével többe kerül, mint tavasszal, emiatt mindenhol emelkedett az üzemanyagok ára. Magyarországon viszont kiugró a drágulás, pedig a forint alig néhány százalékkal gyengült a dollárhoz képest az elmúlt hónapokban.

A nagy kútláncokat képviselő Ásványolaj Szövetségnél azt mondják, új, illetve meglévő és megemelt különadókat kénytelenek az autósokra hárítani.

„Számos olyan addicionális új adónem került bevezetésre, amelyek lényegesen megdrágítják az üzemanyag-kiskereskedelmet. Gondolok itt az orosz kőolajat érintő rendkívüli adókra, tehát az extraprofitadókra, ami egy jelentős többletet jelent” – magyarázza Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A benzin 15 százalékkal, a gázolaj pedig 20 százalékkal drágult alig több mint 3 hónap alatt Magyarországon. Az Ásványolaj Szövetség a mostanihoz hasonló üzemanyagárakra számít az év hátralévő részében.

„Benzinárakban jelentősebb változást én nem várok. A gázolaj ára kisebb-nagyobb mértékben viszont még emelkedni fog a következő időszakban” – vázolja a jövőt Grád Ottó.

Januárban viszont 700 forint fölé is emelkedhet az üzemanyagok literenkénti átlagára.

Két hónapja szavazta meg a jövő évi jövedéki adóemelést az Országgyűlés kormánypárti többsége. Közös, uniós szabályokkal érveltek. Ám a literenként 41 forintos emelés majd kétszerese annak, ami kötelező lenne.

„Így is a minimumszint környékén vagyunk. Tehát a mostani emeléssel is a Brüsszel által meghatározott minimumszint környékén vagyunk” – mondta Gulyás Gergely június közepén. A forint folyamatos gyengülése miatt valóban a kötelezően előírt, a benzin esetében 0,359 euró, a gázolajnál pedig 0,33 euró alá csúszott a jövedéki adó hazai szintje, 

a 41 forintos emeléssel azonban akkor érné el a minimumszintet, ha a forint nagyjából a 425-ös árfolyamig gyengülne az euróval szemben. Jelenleg 380 forint körül van, a kormány a 2024-es költségvetésben 385 forinttal tervezett.

A benzin literenkénti átlagára pénteken 642 forint maradt Magyarországon. A gázolaj viszont 5 forinttal, 655 forintra drágult tovább a Holtankoljak.hu szerint.

#Híradó#Videó#Gazdaság#benzin#üzemanyag#üzemanyagár#ma

Címlapról ajánljuk