Híradó

A Belügyminisztérium szerint az orvosok méltatlan támadást indítottak a kormány és a betegek ellen

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2023. február 5. 18:16

A kormány nem tart az Orvosi Kamara nyomásgyakorló akciójától, amit szombaton jelentettek be. Eszerint a háziorvosok nem írják alá az új ügyeleti szerződéseket, és követelik az elmaradt szakdolgozói béremelést. Az egészségügyi államtitkár szerint a kamara lépése felelőtlen, a kormány pedig nem változtat jelentősen az egészséügy átalakításának tervén.

A hajdúböszörményi orvosi ügyelet – ahogy az egész megyében – 2021 óta tesztüzemmódban működik, a kormány új rendszerének tesztje zajlik. Az orvosi ügyeletet nem az önkormányzat, hanem az Országos Mentőszolgálat szervezi. A mentők diszpécsere dönti el, kiért küld mentőt, és kit utal ügyeleti központba, ahol részben háziorvosok fogadják a betegeket. A tervek szerint ezt a rendszert Budapest kivételével az egész országra kiterjesztenék év végéig.

Az egészségügyben zajló sok egyéb mellett ez sem tetszik az orvosoknak.

„A háziorvosok képviselői úgy döntöttek, hogy letétbe helyezik ellátási szerződéseik felmondását, és/vagy az új ügyeleti szerződések aláírásától elzárkóznak” – jelentette be szombaton Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke.

Egyebek mellett így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra. Szerintük átfogó egészségügy reformra lenne szükség, emellett követelik a szakdolgozók júliusra csúsztatott béremelésének azonnali bevezetését, a háziorvosi és fogorvosi ellátás megerősítését, és a szakellátásban dolgozók munkafeltételeinek javítását.

A kormány szerint

a kamara tevékenysége a betegbiztonságot veszélyezteti.

A Belügyminisztérium szerint az orvosok méltatlan támadást indítottak a kormány és a betegek ellen. VAsárnap az egészségügyért felelős államtitkár és az Országos Mentőszolgálat vezetője reagált az egészségügyet felügyelő belügy nevében a kamara bejelentésére. Az egészségügyi államtitkár azt állította, folyamatos volt az egyeztetés a MOK-kal, és a fő irányokban egyetértettek, például korábban az ügyeleti szerződéstervezetet is elfogadták. Szerinte megalapozatlan az az állítás is, hogy a Belügyminisztérium bünteti az ágazatot, miközben az orvosok fizetése a négyszeresére nőtt.

Ez azt jelenti, hogy az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter. Az államtitkárról már ne is beszéljünk. Úgyhogy hasonlókra készülünk egyébként a szakdolgozóknál is

– állította a sajtótájékoztatón Takács Péter államtitkár. (A miniszterek pontos fizetése nincs rögzítve, azt Orbán Viktor dönti el. 2018 óta az átlagbér hatszorosában határozza meg a miniszterek fizetését, így 2023 márciusától minden tárcavezető nagyjából 3,1 millió forintos fizetést kaphat, az államtitkárok bérét tavaly májusban emelték 2,6 millióra. Az orvosi bértábla szerint a legmagasabb fizetés, 41 év munkaviszony után 2,3 millió forint lehet.)

Azt, hogy miért nem januártól kapják meg a szakdolgozók a béremelést, az uniós források felfüggesztésével indokolta. Az államtitkár azt mondta, nem változtatnak a jelenlegi terveken, és nem tart attól, hogy a MOK nyomásgyakorlása miatt veszélybe kerülhet az ellátás. Takács Péter szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.

„Én úgy gondolom, hogy a kollégák túlnyomó többsége, hogy ha leül, és megnézi, hogy az ő egzisztenciájában, munkakörülményeiben milyen változások álltak be az utóbbi 5-6 évben, felelősen nem fog olyan döntést hozni, ami ebbe a nyomásgyakorlás irányába megy – vélte Takács Péter.

Megkerestük az Orvosi Kamarát, hogy megtudjuk, mit szólnak az államtitkár szavaihoz, de nem akartak nyilatkozni.

#Híradó#Videó#egészségügy#Belföld#politika#mok#nyomásgyakorlás#rtl#háziorvosok

Címlapról ajánljuk