Híradó

Odacsapnak az Erasmus-programnak: az Európai Bizottság megcáfolta Navracsics Tibort

Vorák AnitaVorák Anita

2023. január 10. 17:48

Az Erasmus-program megvonásával kapcsolatban az uniós forrásokért felelős miniszter azt mondta az RTL Híradónak, hogy az Európai Bizottság soha nem kifogásolta, hogy politikusok ülnek egyetemek alapítványi kuratóriumaiban. Egy novemberi dokumentum szerint azonban ezt többször kérték. A Bizottság emiatt 21 egyetemen felfüggesztette az Erasmus-program támogatását. 

Hétfőn derült ki, hogy 21 egyetem hallgatói eleshet a külföldi tanulást lehetővé tevő Erasmus-programtól. Az Európai Bizottság ugyanis felfüggeszti a támogatást azoknál az egyetemeknél, amelyeket a kormány az elmúlt években alapítványi fenntartásba adott, az irányító testületükbe pedig többek között politikusok, kormánytagok is beültek.  

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a döntés több ezer hallgatót érinthet. Eszterhai Marcell HÖOK-elnök elmondta, hogy 

a 2023-as mobilitási programokat ez még nem veszélyezteti, és a kormánynak, illetve az Európai Bizottságnak március végéig kell megállapodnia arról, hogy 2024-től milyen keretek között tud továbbműködni a program. 

Az Európai Bizottság szerint a kormányt már decemberben értesítették a döntésről. Hogy miért nem hozták ezt nyilvánosságra, arra kedden a kormánytól nem kaptunk választ.

Az uniós forrásokért felelős miniszter, Navracsics Tibor hétfőn azt mondta a Híradónak, bízik benne, hogy csak félreértésről van szó. Kedden írásban hozzátette: levélben követelnek magyarázatot, hogy egészen pontosan mi a bizottság problémája.

A tárgyalásokon soha nem volt szó arról, hogy kockázatosnak tartaná az Európai Bizottság, hogy aktív politikusok részesei a közérdekű alapítványok kuratóriumának

– mondta a miniszter hétfőn.

Ám az Európai Bizottság szóvivője kedden elküldte az RTL Híradónak azt tavaly november 20-án kelt dokumentumot, amelyben a magyar kormány intézkedéseit értékelték. Ebben azt írják, hogy a kormány javaslatára a parlament elfogadott ugyan új összeférhetetlenségi szabályokat a közérdekű vagyonkezelő alapítványokra, de a magas rangú politikai tisztségviselőket nem zárták a kuratóriumokból, szemben a tárgyalásokon a Bizottság által megfogalmazott kéréssel. 

Azaz a dokumentum szerint a Bizottságnak volt ilyen kérése. Azt is írták, hogy elégtelennek tartják a magyar kormány korrekciós intézkedéseit ebben a kérdésben.

 

#Híradó#Videó#erasmus#felsőoktatás#alapítványi egyetemek#kuratórium#európai bizottság#navracsics tibor#összeférhetetlenség

Címlapról ajánljuk