Híradó

„Mit mondjak a gyerekemnek?” – tanácstalanok az egyik leggazdagabb magyar érdekeltségébe tartozó munkásszálló lakói

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2022. szeptember 24. 18:59

Nyílt levelet írt a főpolgármester az ország egyik leggazdagabb emberének. Karácsony Gergely azt szeretné megakadályozni, hogy a Jellinek Dániel érdekeltségi körébe tartozó csepeli munkásszállót bezárják. A lakók a héten tudták meg, hogy október közepéig új otthont kell találniuk. Az RTL-nek egy ott élő 4 gyermekes férfi azt mondta, hogy roma származásuk miatt senki nem akar lakást kiadni nekik.

„Mi minden hónapban befizetünk 160 ezer 400 forintot” – erről beszélt a Híradónak Aranyos László, miközben a havi számláját mutatta. Négy gyermekével és feleségével él a csepeli Zászlós szállón. A szobáért és a rezsiért fizetnek ennyit. Az itt élő 200 ember – köztük 50 gyermek – ezen a héten tudta meg, hogy október közepéig ki kell költözniük.  


Kiderült ugyanis, hogy bizonytalan időre bezár a Csepel Művek területén lévő munkásszállás, a tulajdonos a drasztikusan megemelkedett energiaárakra hivatkozik. A 300 férőhelyes szálló lakóit hétfőn értesítették, sokan nem tudnak hova menni, köztük Aranyosék sem. A férfi azt mondja, roma származásuk miatt nincsenek könnyű helyzetben.

Hiába keresünk albérletet, nem találunk. 4 gyerekünk van. Senki nem akar nekünk kiadni albérletet

– mondta Aranyos László, aki nem tudja, mi tévő legyen.

A gyerekeim itt járnak iskolába. A 14 éves lányom, a 10 éves fiam kitűnő tanuló. Itt Csepelen kezdte el az életét. Mit mondjak neki? Hogy most el kell költöznünk vidékre, vagy külföldre vagy bárhova az országba? Mert itt tovább gyerekem nem lakhatunk? Mit mondjak a gyerekemnek? Jellinek Dániel mit mondana a gyermekének

– kérdezte a férfi.

Jellinek Dániel az egyik leggazdagabb magyar. A szálló tulajdonosa, az Indotek Group is az ő érdekeltségébe tartozik.

Az üzletembert Karácsony Gergely a közösségi oldalán arra szólította fel, hogy „mondjon le egy napi profitjáról”, hogy a munkásszállón legyen fűtés és ne kerüljenek utcára az emberek, akik ott élnek. A főpolgármester azt is írta, hogyha nem intézkedik a bezárás visszavonásáról, akkor gondoskodni fog arról, hogy „minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése kísérje.”


Jelinek Dániel nem válaszolt a Híradó megkeresésére.

Bakos Bernadett az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt az RTL-nek, hogy az ilyen helyzetekre a vagyonadó bevezetése jelenthet megoldást. Ezt a javaslatuk szerint 10 milliárd forint felett kellene fizetni. A kormánytól azt kérdeztük, mit szólnak az ötlethez, de nem válaszoltak.

 

#Híradó#Videó#Belföld#munkásszálló#csepel#karácsony gergely#nyílt levél#jellinek dániel#top hírek

Címlapról ajánljuk