Híradó

Lenyűgöző víz alatti felvételek egy hátborzongatóan szép víz alatti világról

rtl.hurtl.hu

2015. augusztus 31. 16:41

Magyar búvárfotós lett a legjobb. A világ roncsai elnevezésű nemzetközi versenyen minden hónapban egy-egy víz alatt készült fotót kellett a versenyzőknek beküldeniük. A fotós egyedüli magyarként indult a 3200 fős mezőnyben, három kategóriában is elhozta az első helyet, így összesítésben is Lőrincz Ferencz lett a legjobb búvárfotós.

Peltastis, 1952-ben épített, eredeti nevén Alsterpark, 1967-től görög motoros teherhajó

1968. január 8-án hajnalban a heves Bora lesodorta a horgonyról és a KRK sziklás partjaira tolta a hajót, ezt követően süllyedt el Silo várostól északnyugatra. A tizenkét fős személyzetből csak négyen élték túl a katasztrófát. A hajóroncs gyönyörű állapotban van, álló helyzetben fekszik az árboca a felszín alatt 7 méteren, a hajó fenék 32 méteren van. A 60 méter hosszú roncs 9,10 méter magas és 5,50 méter széles.











Salem Express MV (†1991), Vörös-tenger, Egyiptom

1991. decemberében a szaúd-arábiai Jeddah kikötőből hazafelé tartó mekkai zarándokokat vitt a fedélzetén. A hivatalos adatok szerint a komp 578 utast szállított és 72 fős személyzet tartózkodott a fedélzeten. A megengedettnél jóval zsúfoltabb hajón a nem hivatalos adatok szerint több mint 1600 utas tartózkodott, amikor Port Safaga felé a Hyndman zátony csatornáján, így nagyjából két óra hajózást megspórolva, december 16-án éjfél után zátonyra futott.









Thistlegorm SS (†1941), Vörös-tenger, Egyiptom


A nrit kereskedelmi hajót 1941. október 6-án bombázták szét. A 130 méter hosszú hajóroncs 30 méter mélyen fekszik a Vörös-tenger északi részén. 1956-ban Jacques Cousteau fedezte fel a roncsot és a Csend Világa (Silent World) című filmben vált híressé.











Giannis D MV (†1983), Abu Nuhas, Vörös-tenger, Egyiptom

1983. áprilisában Rijekából indult Jeddah kikötője felé, rakománya sajnos kevéssé időtálló puhafából állt. A jórészt eseménytelen Vörös-tengeri út végén egy navigációs hiba következtében a Giannis D teljes sebességgel rohant neki a Shaab Abu Nuhas zátony északnyugati végének. Az egykor 100 méteres hajó ma három részre törve fekszik a homokban, hátsó része olyan tökéletesen vált el a középső résztől, mintha elfűrészelték volna. Az egykori D betűs díszítés máig is jól látható kéményén.













Így készülnek a csodálatos fotók:



2015. augusztusában merülték a Barun Gautch roncsot, melyre levittek egy molinót, mely az eredeti hajót ábrázolta.



Fotók: Lőrincz Ferenc
#Híradó#roncsok

Címlapról ajánljuk