Házon kívül

„Aki nem tud duplán fizetni, az mehet az utcára” – újra meg kellene venniük az egyszer már kifizetett lakást, hogy benne maradhassanak

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. november 1. 14:11

Nagy bajban vannak a családok, akik a veresegyházi Gyermekliget Lakóparkban vásároltak lakást. Az építőcég felszámolás alá került, és a felszámoló úgy tekint ezekre az ingatlanokra, mintha még mindig az építőcég tulajdonában lennének. Azok sem dőlhetnek hátra, akiknek a földhivatal bejegyezte a tulajdonjogukat a lakásukra, mert a finanszírozó nem hajlandó törölni róla a jelzálogát. A lakóparkban élők évek óta húzódó kálváriájáról a Házon kívül forgatott.

A veresegyházi Gyermekliget Lakóparkot építő cég felszámolás alá került, és a felszámoló úgy tekint a lakóparki ingatlanokra, mintha még mindig az építőcég tulajdonában lennének. A vevők egy része a lakópark építésekor előfinanszírozta a kivitelezést, és a legtöbb esetben mindezt előszerződés alapján tették, amit soha nem véglegesítettek. Egy felszámolás esetén pedig az előszerződés olyan, mintha lényegében nem is létezne – magyarázta a károsultak jogi képviselője a Házon kívül riporterének.

Bár a licitálásra kerülő ingatlanokra maguk a lakók is lecsaphatnának, sokan nem tudják még egyszer kifizetni a lakásuk árát, és nem is értik, miért kellene. De azok a családok sem dőlhetnek hátra, akiknek volt rendes adásvételi szerződésük, és a földhivatal bejegyezte a tulajdonjogukat a lakásukra, mert a finanszírozó nem hajlandó törölni róla a jelzálogát.

A fenti videón látható riportból kiderül:

  • hogyan próbálnak az igazukért küzdeni a károsultak;
  • mennyit fizettek eredetileg a lakásokért, és mennyit kérnének most tőlük azért, hogy ott maradhassanak;
  • honnan hová áramlott a pénz a lakók, az építkezéshez pénzt adó Travill Invest, a TP-Komplex építő cég és az Econmont Trade konstrukciójában;
  • mit mond a károsultak jogi képviselője;
  • és kicsoda a Gyermekliget Lakóparkot építő vállalkozó, aki 2020-ban a Házon kívülnek adott interjúban a neki hitelt nyújtó Travill Investet okolta azért, hogy csődbe ment. 
#Házon kívül#Videó#Belföld#veresegyház#gyermekliget#lakópark#hitelező#építőipar#felszámolás#jelzálog#végrehajtó#ma

Címlapról ajánljuk