Házon kívül

Elit klub a Svábhegyen, luxuskastély Turán – végigjártuk Tiborcz István állami pénzből épülő-szépülő birodalmát

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. szeptember 20. 14:13

Tiborcz István 2015-ben lépett az ingatlanfejlesztési piacra, miután kiszállt a LED-es közvilágítással foglalkozó Eliosból, aminek ügyében az unió csalás elleni hivatala nyomozott. A miniszterelnök veje azóta bevásárolta magát Magyarország első vidéki Hilton szállodájába is Debrecenben, most pedig elit klubját szépíti a Svábhegyen. Tiborcz cége üzemeltet egy 84 szobás hotelt Spanyolországban is. A Házon kívül stábja utánanézett az épülő-szépülő Tiborcz-birodalomnak. 

A miniszterelnök veje, Tiborcz István főleg ingatlanokban utazik, jelenleg 36 projekt köthető az érdekeltségébe tartozó cégekhez. A leggrandiózusabb építkezéseknek a Házon kívül stábja is utánanézett:

  • Egy közülük az a neoreneszánsz stílusú kastély Turán, ahol még Justin Bieber is fellépett. Sokáig nem lehetett tudni, hogy ki áll a titokzatos felújítások mögött, hiszen hat évvel ezelőtt, amikor a Házon kívül stábja Turán forgatott, romhalmaz volt a XIX. században épült hatalmas kastély, amit 200 millió forintért vett meg Tiborcz cége. A felújítás költségeit 2018-ban Tiborcz István cége 4 és fél milliárd forintra becsülte. Hogy mennyi lett a vége, nem tudni. Csak azt, hogy néhány hónappal az után, hogy megszerezte a kastélyt, a kormány adókedvezményt adott azoknak a cégeknek, amelyek műemlék épületeket újítanak fel. Tiborcz ekkor több mint kétmilliárd forint hitelt vett fel hozzá a Gránit Banktól, aztán két éve magát a bankot is megvette: többségi tulajdont szerzett benne.  

Elit klub a Svábhegyen, luxuskastély Turán – végigjártuk Tiborcz István állami pénzből épülő-szépülő birodalmát

Pesten már van olyan utca, ahol lépten-nyomon Tiborcz cégének ingatlanjaiba botlunk.

  • A turai kastély után Tiborcz a főváros szívében lévő Adria-palotát is megszerezte, a patinás épületről még könyv is készült, amelynek társszerzője nem más, mint maga Tiborcz István.
  • Oázis a Belváros szívében – így hirdeti magát az ötcsillagos hotel, ami szintén Tiborcz István cégéhez köthető. 
  • A Belváros egyik legértékesebb, turistáktól zsúfolt utcájában pedig Tiborcz cégcsoportjának, a BDPST Groupnak áll az egyik legnagyobb beruházása. Négy utca határolja a három befektetési épületet. 
  • A volt Malév-székház összeépül a Sofitel szállodával – maga Tiborcz István saját projektjeként beszélt az építkezésről, amelyet a kormány kiemelt beruházássá nyilvánított.

Elit klub a Svábhegyen, luxuskastély Turán – végigjártuk Tiborcz István állami pénzből épülő-szépülő birodalmát

Tiborcz cége rengeteg előnyhöz jut azzal, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítják egy-egy projektét:

gyorsabban és egyszerűbben kapják meg az engedélyeket, és nem kell figyelembe venniük az önkormányzat vagy a lakosság véleményét, sőt még a helyi építési szabályzatot sem. 

Nemcsak Pesten, Budán is bevásárolt a miniszterelnök veje. 

  • Szeptember elején azt az elit klubot is átadták, ahol anno esküvő utáni lagziját tartotta Zalatnay Sarolta. A klubba a Kurir akkori beszámolója szerint 1993-ban beugrott budapesti koncertje után Carlos Santana is. 
  • Tiborcz cégbirodalmába tartozik továbbá az a Duna-parton álló, ugyancsak patinás Gellért Szálló, amit jórészt egy állami bank hiteléből vett meg Jellinek Dániel milliárdos ingatlanfejlesztő vállalkozása, majd nemrég eladta a szállót Tiborcz cégének.
Elit klub a Svábhegyen, luxuskastély Turán – végigjártuk Tiborcz István állami pénzből épülő-szépülő birodalmát
Gellért Szálló

 

Bár az állam ott segített, ahol tudott – Turán adókedvezménnyel, máshol kiemelt beruházássá minősítéssel –, közvetlen támogatást az eddig bemutatott Tiborcz ingatlanok nem kaptak. Viszont rengeteg hitelt vettek fel rájuk, legalább 60 milliárd forintot a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH banktól

Annak is utánajárt a Házon kívül stábja riportjában, hogy honnan volt pénze Tiborcznak a patinás épületekre és a drága felújításukra. A fenti videóból az is kiderül, hogy mi a közös Jellinek Dániel cégében, egy pécsi üzletemberben és Orbán Ráhel bababoltjában. 

#Házon kívül#Videó#tiborcz istván#építkezés#Svábhegy#birodalom#állami pénz#Turai kastély#Gellért szálló#Belföld#ma

Címlapról ajánljuk