Gazdaság

Nagyot esett az akku- és járműgyártás

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 13:19

Az év további részében sem várható, hogy javulni fog a helyzet. 

Az ipari termelés 10,4 százalékkal esett vissza márciusban az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalék volt a visszaesés – derült ki a KSH adataiból. A feldolgozóipari alágak mindegyikében visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben a gép, gépi berendezés gyártásában – írta a hvg.hu.

A járműgyártás volumene márciusban 11,5 százalékkal esett vissza, az akkumulátorgyártás pedig 17,5 százalékkal, a villamos berendezés gyártása 17,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 32%-kal visszaesett, ugyanakkor az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 2,3%-kal emelkedett.

Az ipari export volumene 12,2%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át képviselő járműgyártás kivitele 13,5, a 14%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 19,4%-kal esett vissza – írta a Pénzcentrum.

Különösen aggasztó, hogy a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 14,0 százalékkal kisebb volt a 2023. márciusinál – írta a hvg.hu. Az új belföldi rendelések 4,9, az új exportrendelések 15,4 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány március végén 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

#Gazdaság#ipari termelés#ksh#akkugyár#autógyár#termelés

Címlapról ajánljuk