Gazdaság

Lázárék a Strabagtól megvennék a GYSEV egy részét

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 19:38

A Strabag egészen jó ajánlatot kapott a hírek szerint, de kérdéses, hogy belemennek-e az ügyletbe.

Magyarország hivatalos vételi ajánlatot tett a Strabagnál a GYSEV (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút) Zrt. 6 százalékos tulajdonára – írja a Telex. A cégben a magyar államnak valamivel kevesebb mint 66 százalékos tulajdona van, az osztrák államnak 28 százalékot éppen csak meghaladó csomagja van, míg a maradék a Strabagé.

A vásárlási szándékot azután mutatta ki Magyarország, hogy Lázár János tárcája, az Építési és Közlekedési Minisztérium kezdeményezte a GYSEV osztrák fióktelepét vezető Hana Dellemann menesztését. Az ok az volt, hogy a magyar fél szerint a vezérigazgató-helyettes nem a többségi magyar, hanem a kisebbségi osztrák tulajdonos érdekei felé húzott.


A Telex szerint a vételi ajánlattal a magyar fél 19-re lapot húzott, mert így nem a kiegyezést választotta, hanem az agresszív letámadást. Úgy tudják, a Strabag egészen jó ajánlatot kapott, de kérdéses, hogy belemennek-e az ügyletbe, főleg, ha fontos számukra, hogy jó viszonyt tartsanak fenn az osztrák állammal. Ha Magyarország megszerezné a 6 százalékot, akkor lényegében mindenben az ő szava lenne a döntő.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

#Gazdaság#gysev#lázár jános#építési és közlekedési minisztérium#Strabag

Címlapról ajánljuk