Gazdaság

KSH: nem igaz, hogy az Eurostat vizsgálódik a magyar inflációszámítás miatt

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 12:41

A hivatal szerint a normál működés része, hogy egyeztetnek az Eurostattal. 

Egyes médiumokban valótlan állítások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az Eurostat vizsgálatot indíthatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ellen. Az értesülések tévesek, az Eurostat nem indított vizsgálatot – közölte a KSH pénteken az MTI-vel.

Korábban a Reuters azt írta: az energiainfláció számítási módszeréről tárgyal az Eurostat a magyar Központi Statisztikai Hivatallal (KSH). Az Eurostat azt írta, „rendszeresen ellenőrzi módszertani irányelvek betartását az uniós tagállamoknál. Magyarországgal az energiainfláció számításáról ősszel kezdődtek meg a tárgyalások, és „még nem ismert, mikor zárulnak le”. A magyar statisztikai hivatal energiainflációt érintő számítási módszertana, a Portfolio csütörtök reggeli cikke szerint már a külföldi piaci szereplőknek is szemet szúrt.

A KSH az ügyben azt közölte: az Eurostat a nemzetközi sztenderdeknek, a jogszabályoknak és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően 

folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. 

Alapvető körülménynek nevezték azt is, hogy a KSH módszertana az európai statisztikai irányelvekkel összhangban van.

A KSH azt is megjegyezte: arra kérik a sajtó munkatársait, hogy „közlés előtt minden esetben ellenőrizzék a pártpolitikai célból közzétett állítások valóságtartalmát”. 

A napokban egyébként a Népszava is arról írt, hogy több közgazdász is kételkedik az októberi inflációs adat realitásában:


Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#ksh#statisztika#eurostat#vizsgálat

Címlapról ajánljuk