Gazdaság

Torzítja a KSH számítása az inflációs adatot a GKI szerint

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 9:29

A valóságban változatlan árú lakossági elektromos energiánál és földgáznál a KSH árcsökkenést mutat ki.

A KSH 2022 szeptemberében „innovatív” megoldást talált a megváltozott lakossági energiakiadások mérésére – írta a GKI Gazdaságkutató Zrt. alapján a 24.hu.

  • Míg a többi reprezentánsnál (986 termék és szolgáltatás) az árindex az előző (vagy az azt megelőző) év fogyasztási súlyával kerül a fogyasztói kosárba, és így számítják az átlagos árindexet, addig
  • erre az energiatermékek egy részénél (a földgáz és az elektromos energia áraknál) a KSH szerint nem volt mód.

A megadott számítási elv részben árindex változást, részben azonban mennyiségi változást tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy amikor a fogyasztott mennyiség csökkenése a drágább (a rezsicsökkentés szerinti kedvezményes mennyiség feletti) terméket érinti, akkor az egyben az árindexet is csökkenteni fogja (az ilyen torzítás elkerülése érdekében számol a KSH a többi termék esetében 1 naptári évig állandó súllyal). A számítás következménye, hogy a valóságban változatlan árú lakossági elektromos energiánál és földgáznál a KSH árcsökkenést mutat ki.

Mindez természetesen hatással van a teljes inflációra is: a számítások alapján valójában novembertől lett egyszámjegyű a teljes fogyasztói árindex, illetve a novemberi index érték 7,9 százalék helyett 8,5 százalék. Az éves fogyasztói árindex KSH által számított értéke pedig közel 1 százalékponttal lenne magasabb.

Nyitókép: Faludi Imre/MTVA

#Gazdaság#ksh#infláció#statisztika#energiaár

Címlapról ajánljuk