Belföld

Leválasztaná a KSH-t az Orbán-kormányról az Eurostat

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 8:19

Rogán Antal november közepén arról beszélt: olyan törvényjavaslatot készítenek elő a tárcájánál, amely biztosítaná, hogy „a KSH egy a kormánytól független szervvé váljon”. 

„A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megbízható és köztiszteletben álló független intézmény, az általa előállított statisztikákat objektívnek, magas színvonalúnak, megbízhatónak és időszerűnek, a problémamegoldásra érzékeny és a szakmai vitákra nyitott - áll abban a jelentésben, amelyet a Eurostat szakértői készítettek az áprilisban lezárult, a KSH általános működését elemző vizsgálatuk során”. Ám bármennyire is kedvező a KSH és a magyar statisztikai rendszer megítélése Luxemburgban a napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint, mégis közel két tucat ajánlást fogalmaztak meg annak függetlensége és működésének javítása érdekében – írta a Népszava.

Javasolják például, hogy 

  • működjenek egy közös brand alatt a KSH és más magyar statisztikai hatóságok, ez ugyanis növelné a közbizalmat. 
  • Másik javaslatuk szerint a KSH a társhatóságok számára egy statisztikai képességfejlesztő programot tervezhetne, annak érdekében, hogy ezen statisztikai hatóságok (például az Energiahivatal, az MNB, a Magyar Államkincstár, a népesség-nyilvántartás (Belügyminisztérium, az Országos Idegenrendészeti Hatóság) képes legyen megfelelni a jövőbeli kihívásoknak.
  • A KSH elnökének függetlenségének garantálása, javítani kell az elnök kinevezésének átláthatóságán, például egy álláshirdetés megjelentetésével.
  • A KSH-t le kellene választani a kormányról, illetve a hivatalt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetirodáról, ami nemcsak politikától való függetlenséget növelné, de rugalmasabb működést is lehetővé tenne.

A lap megjegyzi, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is olvashatta az áprilisban elkészült, ám csak most nyilvánosságra hozott Eurostat-javaslatokat, ugyanis Rogán november közepén, a parlament gazdasági bizottsági meghallgatásán arról beszélt: olyan törvényjavaslatot készítenek elő a tárcájánál, amely biztosítaná, hogy „a KSH egy a kormánytól független szervvé váljon, ne a kormány ellenőrizze”. Azt egy szóval sem említette, hogy ez a Eurostat elvárása.

Az elmúlt hónapokban egyébként látványosan csökkent az infláció Magyarországon, ami a GKI szerint részben arra vezethető vissza, hogy a KSH módszere torzítja az adatokat. A közelmúltban több gazdasági szakember is bírálta a statisztikai hivatal által közzétett adatok megbízhatóságát. 

Az üzemanyagok adójának növelése egyébként januártól újra gerjesztheti az inflációt:


Nyitókép: Róka László/MTVA

#Belföld#eurostat#ksh#statisztika#befolyásolás

Címlapról ajánljuk