Gazdaság

Drágult a karácsonyi bejgli, alig tudják kigazdálkodni a rezsit a cukrászdák

Nagy MartinNagy Martin

2023. december 8. 5:00

Hiába állt csökkenő pályára az infláció, majdnem ötezer forintba kerül idén egy minőségi cukrászdai bejgli. Az általunk megkérdezett cukrászdák mindegyike kisebb-nagyobb mértékben emelte a karácsonyi bejgli árát a tavalyihoz képest, amit az alapanyagok drágulásával, a növekvő bérköltségekkel és az elszálló energiaárakkal indokolnak. Van olyan cukrászda, ahol a rezsi megtízszereződött a korábbi évekhez képest. Az érintettek többsége szerint a vásárlóik megértők, és elfogadják, hogy drágulnak a sütemények. 

Nincs karácsony bejgli nélkül. A bejgli egy klasszikus, igazi magyar sütemény, amely nem hiányozhat karácsonykor egy asztalról sem. Márpedig nyakunkon az ünnep, ezért utánajártunk, mi a helyzet most itthon bejglifronton. Megnéztük, mennyibe kerül idén a minőségi bolti bejgli, és mire számíthatnak azok, akik inkább otthon, saját maguk készítenék el a klasszikus karácsonyi édességet. 

Legutóbb nem volt olcsó, elvitte az infláció

Tavaly a karácsonyi bejglit is elgázolta az elszabaduló infláció Magyarországon: 2022 novemberében ötödével volt drágább a magyarok kedvenc ünnepi süteménye, mint egy évvel korábban, a dió kilója például az év végén majdnem 6 ezer forint volt.  


A kormány egyik legfontosabb gazdasági ígérete az volt erre az évre, hogy tíz százalék alá, vagyis egyszámjegyűre csökkenjen az infláció, ezt egy hajszállal nemrégiben el is érték – 9,9 százalék volt októberben. A legutóbbi adatok szerint már valamivel kisebb volt az éves alapú drágulása az élelmiszereknek is: ez legutóbb 10,4 százalékos volt, míg szeptemberben még 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Noha a jelek szerint csökkenő pályára állt az infláció, továbbra is a legmagasabb az Európai Unióban. 

Hiába emelte a kormány, nagyot zuhant a minimálbér vásárlóértéke is itthon, ezzel nemrégiben az RTL Híradója is foglalkozott.

A cukrászdai bejglik idén drasztikusan nem emelkednek, inkább csak az infláció mértékével növekszik az áruk. 3000 és 4000 Ft között is lehet már minőségi bejglit találni a cukrászdákban, ami azonos árkategória a tavalyi évhez képest, de a legtöbb helyen 4000-5000 Ft között kínálnak egy rúd bejglit 

– mondta az rtl.hu érdeklődésére Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Hozzátette, az ételintoleranciával küzdő vendégeknek valamivel magasabb árakkal kell számolniuk, de a különbség nem kiugró. Sőt mint fogalmazott, azokon a helyeken, ahol csak mentes termékeket készítenek nagyjából azonos áron kaphatók, mint másol a hagyományos bejglik. Szerinte az iparilag előállított, silányabb minőségű bejglik vagy tekercsek valószínűleg ennél olcsóbbak lesznek, de aki nem egy több hónapos, tartósítószeres, adalékanyagos terméket szeretne fogyasztani karácsonykor, annak inkább a cukrászdai süteményeket ajánlja.

Mitől bejgli a bejgli?

Nade mégis mi teszi azzá a bejglit, ami? – tehetnénk fel a kérdést. A Magyar Élelmiszerkönyv bő tíz éve elég szigorú szabályokat ír elő arra vonatkozóan, hogy milyennek kell lennie, és milyen összetevőket nem tartalmazhat a bejgliként forgalmazott sütemény. A tölteléknek legalább 40 százaléknak kell lennie a késztermékben, de a szabályozás meghatározza a bejgli minimális tömegét (250g), sőt még zsír- és cukortartalmát is.

A különleges bejglik minőségi paramétereire ráadásul még szigorúbb szabályok vannak érvényben, ezeknél nem használhatók fel sem aromák, sem adalékanyagok, étkezési zsiradékként pedig kizárólag minimum 80 százalék zsírtartalmú vajat tartalmazhatnak. 

Csakis ezeket a termékeket lehet bejglinek nevezni, így ahol szimplán „tekercs” néven vagy máshogyan árulják, ott érdemes alaposan átnézni, mi is van benne valójában.

„Ha megnézzük a silányabb termékek összetevőit, akkor látni fogjuk, hogy viszonylag kevés természetes alapanyag van a felsorolásban és rengeteg olyan adalékanyag, amit nem biztos, hogy be kell vinni a szervezetünkbe” – hangsúlyozta a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. 

Több cukrászdában is drágult a karácsonyi bejgli

Mi háromféle bejglit készítünk. A klasszikus dióst és mákost, valamint egy gesztenyés bejglit. 4900 forint egy félkilós rúd, a tavalyihoz képest körülbelül 10 százalékot emeltünk, akkor 4400 forint volt 

– mondta az rtl.hu-nak Auguszt-Arató Flóra, a Belvárosi Auguszt Cukrászda ügyvezetője.

Hozzátette, tapasztalatai szerint vásárlóik elfogadják, hogy drágulnak a sütemények, és hajlandók megfizetni a minőségi bejgli árát. A hétköznapi vásárlók esetében nem érzékelnek keresletvisszaesést, inkább a céges rendelések terén tapasztalnak változást. „Aki tavaly, vagy mondjuk három éve megrendelt két nagy rúd bejglit, az most inkább csak egyet, vagy kisebbet választ” – fogalmazott Auguszt-Arató Flóra. 

Bejglikörkép (nincs kész)
Fotó: Getty Images

Náluk mindig a klasszikus bejglik hódítanak a vásárlóik körében, és általában a mákosból egy hajszálnyival több fogy, mint a diósból. Az első rendelések már november közepén beérkeznek, azonban úgy látja, összességében egyre kevesebben rendelnek. Helyette inkább azok vannak többségben, akik az utcáról térnek be, és helyben veszik a bejglit, ez viszont szerinte megnehezíti a tervezhetőséget.

Az Etele téri Erdős és fiai Cukrászda 10 féle bejglit készít: kínálatában már évek óta mindig szerepel a hagyományosok mellett a szilvalekváros-diós, és a rumos gesztenyés bejgli – mindegyik ára 4900 Ft –, valamint a pisztáciás is (6900 Ft). Tavaly nagy sikere volt a mandulás-almás bejglijüknek, ezért azt most is kínálják, új ízként pedig idén a Amarena meggyes, a gesztenyemézes-citromos és a sós karamellás bejglit alkották meg, ezek mindegyike 5800 forintba kerül.  

A tavalyi árakhoz képest kb. 18-19 százalékkal kellett megemelnünk a bejglik árát, miközben az alapanyagárak sok esetben duplájára nőttek, az energiaárak pedig csaknem kigazdálkodhatatlan szintet értek el, és a bérköltségek is megnövekedtek

– mondta Erdős Norbert, az Erdős és fiai Cukrászda alapítója és tulajdonosa.

Hozzátette, a megrendelések számából úgy látják, hogy a vásárlóikat ez nem riasztja el. „Tapasztalataink szerint a jó alapanyagból készülő, minőségi cukrászsüteményekért még mindig szívesen megfizetik az értékarányos árat a vendégek” – fogalmazott. Ezt szerinte alátámasztja az is, hogy cukrászdájukban ahogy a korábbi években, úgy idén is a hagyományos ízek mellett a legdrágább alapanyaggal készülő pisztáciás bejgli a favorit.

Vannak, akik nem mertek sokat emelni

„Annyit nem emeletünk az árakon, mint tavaly. A diót is könnyebb beszerezni idén, mi nagyjából hasonló áron vesszük, mint a múlt évben. Nálunk a mákos 4300, a diós 4500 forintba kerül, tavaly ezek 4200, illetve 4300 forint körül voltak. A pisztáciás drágább, az ötezer forint” – sorolta Gerő Eszter cukrászmester, az újbudai Sütizz Cukrászda tulajdonosa.

Ő is emlékeztetett, hogy az alapanyagárak a koronavírus-járvány alatt durván elszálltak, és bár ez mostanra szerinte csillapodott, ellenben az üzemeltetési költségek brutálisan megemelkedtek, elsőrendűen ezzel indokolja az áremelést.

 A rezsim megtízszereződött, a bérleti díjam szintén megnőtt

– fogalmazott Gerő Eszter.

Hozzátette, a többi süteményük árán jóval többet emeltek, azok éves szinten bőven 10 százalékot drágultak. Mint mondta, vásárlóik ugyancsak tudomásul veszik, hogy a minőségi cukrászsüteményeknek bizony ára van, ugyanakkor azt tapasztalja, hogy idén még kivárnak.

Raktam ki bejglit már november közepén, aki bejön, ingyen megkóstolhat egyet-kettőt. Mindenkinek nagyon ízlett, de a rendelések még mindig nem jönnek, ami teljesen elmarad a tavalyitól

– mesélte a Sütizz Cukrászda tulajdonosa.

De nem ők az egyetlenek, akik csak óvatosan nyúltak a bejglik áraihoz. A Ráday utcai Nándori Cukrászdában sem emeltek sokat, náluk a diós és a mákos bejgli rúdja idén 3850 forintba kerül, csak 100 forinttal többe, mint múlt karácsonykor. A szilvalekvárost 4500 forintért, a gesztenyés-karamellás bejglit pedig 5200 forintért árulják. Nándori László cukrászmester úgy látja, a dió és a mák ára nem változott jelentősen, de az egyéb költségeik nőttek. Az árképzésnél ők is értékarányosságra törekednek, szerinte ezt vásárlóik is érzékelik, a karácsonyi rendeléseket már egy hete veszik fel.

Idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában. A három kategóriában az idén több mint 50 bejglit neveztek, és meglepő nyertes is akadt a versenyen, erről itt írtunk részletesen. 

Az otthoni sütés sem olcsó

Az otthon sütőknek jó hír, hogy az elengedhetetlen karácsonyi hozzávalók ára talán a tavalyihoz képest nem lett sokkal drágább, a rossz hír viszont az, hogy már akkor is nagyon drága volt a dió és vaj is. Nem beszélve arról, hogy a jóízű, gazdag töltelékű bejglik készítéséhez még jó pár alapanyagra szükségünk van (citrom, méz, vaníliarúd, kandírozott narancshéj), amik szintén nem olcsók – magyarázta Erdélyi Balázs. 

Véleménye szerint 4000 forintos dióból és 5000 forintos vajból otthon sem lehet már nagyon olcsón kihozni egy bejglit, és egy jó minőségű mák kilójának ára is 3000 forint körül van jelenleg. „Azt tanácsolom mindenkinek, hogy a bejglit hagyják inkább a profikra és csak a többi aprósüteményt készítsék el otthon, hogy meglegyen az ünnepi készülődés hangulata, de csalódás ne érje őket” – fogalmazott a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#bejgli#karácsony#karácsonyi időszak#karácsonyi készülődés#karácsonyi bevásárlás#mák#dió#vaj#infláció#cukrászda#sütemény#édesség#desszert#drágulás#család#ma

Címlapról ajánljuk