Gazdaság

309 milliárd forinttal száll be az állami költségvetésbe az MVM

rtl.hurtl.hu

2023. november 27. 17:04

309 milliárd forintot fizet be november végéig az állami költségvetésbe az MVM Zrt. A lépés mögött a kormány reptérvásárlási terve és a költségvetési hiány lefaragása állhat.

309 milliárd forint osztalékelőleget fizet be november végéig az állami költségvetésbe az MVM Zrt. A lépés célja bizonyára az elszaladt költségvetési hiány idei lefaragása, de segítheti a kormány reptérvásárlási tervének megvalósítását is, hiszen a GDP mintegy 0,4 százalékáról van szó – írja a Portfolio.

A vállalat, melynek részvényeit teljes egészében a magyar állam birtokolja, honlapján és a Budapesti Értéktőzsde oldalán hétfőn közölte: tekintettel az MVM-csoport 2023-as eredményességére és stabil pénzügyi pozíciójára, úgy döntött, hogy 309 milliárd forint osztalékelőleg kifizetést teljesít egyedüli részvényes részére 2023. november 30-ig.

A bejelentés azután érkezett, hogy az MVM szeptemberi beszámolójában közölte: az idei első fél évben 209 milliárd forint adózott eredményt ért el, főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhetően – emlékeztet a gazdasági portál. Mint írják, az eredményes gazdálkodás azóta is folytatódhatott, ezért tud most a cég 309 milliárd forintot fizetni az államnak.

A Telex vasárnap úgy értesült, a magyar államnak december elsejéig át kellene utalnia a Budapest Airport 51 százalékáért járó vételárat. A Gazdasági Minisztérium ezt az állítást hamisnak nevezte, és azt közölte, hogy a tárgyalások ütemezetten haladnak. Korábban arról is írtunk, hogy a kormány „nem stratégiai eszközöket” fog eladni annak érdekében, hogy megvásárolhassa a Budapest Airportot.

Az RTL Híradó korábbi riportja szerint 4 és 5 milliárd euró, vagyis 1500 és 2000 milliárd forint között lehet az az ár, amennyiért a jelenlegi gazdái eladhatják a magyar államnak a Budapest Airport többségi tulajdonát.


Nyitókép: Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt. Fotó: Branstetter Sándor / MTVA / Bizományosi

#Gazdaság#mvm#költségvetés#osztalékelőleg#magyar állam#budapest airport#költségvetési hiány#kormány

Címlapról ajánljuk