Gazdaság

Már többet költ az állam az adóssága finanszírozására, mint az egészségügyre

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 6:30

Kétszer annyi pénz ment el a kamatokra, mint két éve.

Kétszer annyi pénz ment el az idei év első tíz hónapjában az államadósság finanszírozására, mint két évvel korábban – írja a 444 a Pénzügyminisztérium által közölt államháztartási adatok nyomán. A nettó kamatkiadás – vagyis az állam kamatokból származó bevételének és kiadásainak különbözete – idén tíz hónap alatt 1938,9 milliárd forint volt, míg 2021 októberének végén 1031,7 milliárdot ért el.

Idén október végére az állam nettó kamatkiadásai meghaladták a gyógyító-megelőző kiadások összegét: erre a célra 1893,1 milliárd forintot költöttek el. Miközben az adósságfizetés kamatterhei évről évre dinamikusan nőnek, addig idén október végéig mindössze 5,29 százalékkal költött többet gyógyító-megelőző tevékenységre az állam, mint a tavalyi év első tíz hónapjában, holott az infláció az év elején 25 százalék felett volt, és a tavaly október óta eltelt 12 hónapból tizenegyben meghaladta a 10 százalékot. Azaz reálértéken jóval kevesebb jut egészségügyi ellátásra.

Példátlan az is a portál szerint, hogy az államadósság nettó kamatterhei elérjék vagy meghaladják a 2000 milliárd forintot, márpedig borítékolható, hogy ez idén megtörténik, hiszen 10 hónap alatt összejött az éves előirányzat 92 százaléka. A nettó kamatkiadások megugrása azt is jelenti, hogy idén október végéig az előirányzott állami kiadások 6 százaléka ment el az államadósság terheinek kifizetésére.

Nyitókép (illusztráció): RTL Híradó

#Gazdaság#államadósság#egészségügy#kamat#infláció

Címlapról ajánljuk