Gazdaság

A kormány azzal kezdte az évet, hogy 860 milliárd forinttal adósította el az országot

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 6:10

Az állam az összeget „általános finanszírozási célokra” használja fel.

A magyar állam 2,5 milliárd dollárnyi, azaz 860 milliárd forintnyi hitelt vett fel az év második munkanapján – írta a Népszava. A 12 éves lejáratú magyar dollárkötvényeket 5,7 százalékos kamattal jegyezték le a befektetők.

A hitelfelvétel céljáról az az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt annyit közölt, hogy az állam a befolyó összeget „általános finanszírozási célokra” használja fel, vagyis azt beforgatják a költségvetés folyó gazdálkodásába.

Az újabb kötvénykibocsátás tovább növeli az államadósságot és a kamatterheket – írta a Népszava. A lapnak Nagy András, az Erste Bank részvényelemzője elmondta, a magyar tartozások terhei már tavaly kiemelkedően magasak voltak uniós összehasonlításban.

Az MNB számításai szerint 2023-ban 3300 milliárd forint kamatot fizetett a magyar állam az államadósság után, ez a GDP 4,3 százaléka, ami a legmagasabb az Európai Unióban – írta a Népszava, a Bloomberg hírügynökség adataira hivatkozva.

Az MNB számításai szerit idén még magasabbra, 3500 milliárdra fog emelkedni a kamatkiadás. A kamatterhek normalizálódása 2025-re várható, amikor is 1250 milliárd forintra csökken ez az összeg. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy idén még mindig nehéz lesz a költségvetés helyzete, és legfeljebb majd csak jövőre lehet fellélegezni – jegyezte meg Nagy András.

A magyar államadósság az elmúlt 13-14 évben folyamatosan növekedett. 2010-ben 22 ezer milliárd forint forintos adóssággal vette át a kormányzást az Orbán-kormány, ez nőtt 2023 közepére 52,7 ezer milliárd forintra – emlékeztetett a Népszava.

Ezzel magyarázta Varga Mihály az RTL-nek, hogy százmilliárdokkal kevesebb jut lakástámogatásra

Jelentősen, több 100 milliárd forinttal kevesebb jut lakástámogatásokra idén és a következő években a Pénzügyminisztérium prognózisa szerint, mint tavaly vagy 2022-ben. Varga Mihály pénzügyminiszter a Híradónak a csökkenést azzal magyarázta, hogy jelentősen csökkennek a kamatok,

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

#Gazdaság#államadósság#hitel#kormány#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk