Gazdaság

„A szupergazdagok a pusztulásig szennyezik és fosztogatják a bolygót”

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 5:58

A gazdagok szennyezik leginkább a bolygót – derül ki az Oxfam friss jelentéséből. A nemzetközi segélyszervezet szerint a felső 1 százalék ugyanannyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az emberiség legszegényebb kétharmada, vagyis mintegy ötmilliárd ember. A szerzők egy európai vagyonadó bevezetését is sürgetik, a gazdagok megadóztatásából befolyó pénzeket pedig a zöld átállásra fordítanák.

Az emberiség leggazdagabb 1 százaléka ugyanannyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a Föld lakosságának legszegényebb kétharmada, vagyis mintegy ötmilliárd ember – áll a szegénység felszámolásáért küzdő nemzetközi segélyszervezet, az Oxfam vasárnap publikált jelentésében.

A Stockholmi Környezetvédelmi Intézet (SEI) kutatásaira támaszkodó kiadványban (Climate Equality: A Planet for the 99%) azt vizsgálták meg a tudósok, hogy milyen mértékű volt a különböző jövedelmű csoportok szén-dioxid-kibocsátása 2019-ben. A szerzők vásárlóerő-paritás alapján számolták ki azt a jövedelmi szintet, amely fölött már a leggazdagabbak közé tartozik valaki egy adott országban. A jelentés a rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján rámutat arra, hogy mekkora égbekiáltó különbség van a világ népességének nagy része és a szupergazdagok között, akik 

életmódjukkal és a szennyező iparágakba történő befektetéseik révén a globális felmelegedés motorjai.

A jelentés a következő lesújtó megállapításokra jut:

  • A bolygó népességének leggazdagabb 1 százaléka (kb. 77 millió ember) okozza a fogyasztásból származó globális kibocsátás 16 százalékát – ugyanannyit, mint a legalacsonyabb jövedelműek 66 százaléka (kb. 5 milliárd ember), és többet, mint amennyiért a közúti közlekedés felelős.
  • Nagyjából 1500 évbe telne egy átlagos embernek, hogy annyi káros anyagot termeljen, mint a leggazdagabb milliárdosok közé tartozó személy egy év leforgása alatt.
  • Ha a legjómódúbbak folytatják a szennyezést, akkor 2020 és 2030 között 1,3 millióval többen fognak meghalni a klímaváltozás okozta hőség miatt, ami nagyjából az ír főváros, Dublin lakosságának felel meg.
  • A legmagasabb jövedelműek szén-dioxid-kibocsátása az évtized végére 22-szer nagyobb lesz, mint amekkorát a párizsi egyezmény megkívánna.

A világ vezetői 2015-ben ambiciózus célokat fogadtak el az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén. A párizsi egyezmény fő célkitűzése, hogy a kormányok a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest jóval 2°C alatt tartsák, és erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy a növekedés mértéke mindössze másfél fok legyen. Az egyezmény 2016 novemberében lépett hatályba, amikor teljesült az ehhez szükséges feltétel, azaz a világ üvegházgáz-kibocsátásának több mint feléért felelős legalább 55 ország ratifikálta.

A jelentés szerint az éghajlatváltozás már most is súlyosbítja az államok közötti és az országokon belüli egyenlőtlenséget: a milliárdosok, a cégek és a gazdag országok hatalmas károsanyag-kibocsátásukkal fokozzák a klímaváltozás hatásait, ami a szegénységben élőket, a kiszolgáltatott csoportokat és a déli országokat sújtja a legjobban. 

A szupergazdagok a pusztulásig fosztogatják és szennyezik a bolygót, miközben az emberiséget a szélsőséges hőség, az áradások és az aszályok fojtogatják 

– fogalmazott Amitabh Behar, az Oxfam International megbízott ügyvezető igazgatója.

A szerzők megjegyzik, hogy a fogyasztásból származó kibocsátás mértéke függ például attól, hol lakik valaki, milyen megújuló energiaforrásokat használ, és hogyan közlekedik. A szupergazdagok azzal mérgezik a légkört, hogy környezetszennyező iparágakba fektetnek, pazarló életmódot folytatnak, emellett a magánrepülőutakat és a jachtokat sem vetik meg, áll a jelentésben. Az Oxfam a megoldást vagyonadó bevezetésében látja: számításaik szerint a leggazdagabbakra kivetett 60 százalékos vagyonadó évente 6,4 billió (6,4 ezermilliárd) dollár bevételt hozna, amiből finanszírozható lenne a zöld átállás.

Mi a helyzet Európában?

Mint ismert, az Európai Unió egyik legfontosabb prioritásának tekinti az éghajlatváltozás ügyét. Az európai klímarendelet értelmében az uniós országoknak 2030-ig legalább 55 százalékkal kell csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint a blokk célja, hogy az évszázad felére klímasemlegessé váljon.


A jelentés szerzői ugyanezzel a módszertannal azt is megnézték, hogyan teljesít az öreg kontinens. Kiderült, hogy Európa leggazdagabb 1 százalékába tartozó emberek átlagosan tizennégyszer több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint az alsó 50 százalék tagjai. A legtehetősebb 1 százalék 2019-es kibocsátása évente közel 850 ember halálát okozhatja – olvasható a szervezet honlapján.

Az EU-nak közbe kell lépnie annak érdekében, hogy Európa leggazdagabb környezetszennyezői fizessenek

– hangsúlyozta Chiara Putaturo, az Oxfam uniós adószakértője.  

A nonprofit segélyszervezet egy európai vagyonadó bevezetését is sürgeti. A 4,5 millió eurónál nagyobb vagyonnal rendelkezőkre 2 százalékos, a 45,7 millió eurónál vagyonosabbakra 3 százalékos, míg a milliárdosokra 5 százalékos adót vetnének ki. Ez számításaik szerint az uniós helyreállítási alap egyharmadának megfelelő összeget, vagyis mintegy 250 milliárd eurót generálna, ami szerintük segíthetne abban, hogy 

gyorsan és igazságosan leváljunk a fosszilis tüzelőanyagokról.

A nonprofit szervezet mindemellett felszólítja a világ kormányainak vezetőit, hogy drasztikusan csökkentsék az egyenlőtlenséget, valamint helyezzék előtérbe az emberek és bolygó jólétét a végtelen profit, a termelés és a fogyasztás helyett.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Gazdaság#klímaváltozás#klímakatasztrófa#éghajlatváltozás#globális felmelegedés#klímaválság#leggazdagabb emberek#milliárdosok#károsanyag-kibocsátás#szén-dioxid-kibocsátás#európai unió#vagyonadó#jelentés

Címlapról ajánljuk