Gazdaság

Elon Musk cége jogszerűen tiltotta meg a dolgozóknak, hogy a szakszervezet pólóját viseljék

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 19:29

Így döntött a bíróság, felülbírálva egy tavalyi döntést, ami ennek ellenkezőjét állapította meg.

A Tesla nem sértette meg az amerikai munkaügyi törvényeket, amikor megtiltotta dolgozóinak a kaliforniai Fremontban található összeszerelő üzemében, hogy a szakszervezet pólóit viseljék – írja a Reuters.

Az illetékes szövetségi fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a cég törvényesen járt el, amikor előírta, hogy minden dolgozó a cég által kiosztott pólókat köteles viselni, és megengedte, hogy szakszervezeti kitűzőt hordjanak.

A bíróság egy 2022-es döntést változtatott meg, amely kimondta, hogy törvénytelen minden intézkedés, ami a szakszervezeti jelvények viselését tiltja, kivéve ha különleges körülmények, például biztonsági követelmények ezt nem teszik lehetővé.

A Tesla épp akkor vezette be az öltözködési szabályt, amikor az Autóipari Dolgozók Egyesült Szakszervezete (UAW) toborzókampányt tartott. Az érdekképviselet szerint a cég törvénytelen taktikákkal igyekezett akadályozni a dolgozók szerveződését.

A Tesla dolgozóinak a cég logójával ellátott fekete pólót kell hordaniuk. A vállalat szerint ez azért szükséges, hogy biztosítsák, hogy a járművek nem sérülnek meg az összeszerelés közben.

Nyitókép: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#elon musk#bíróság#szakszervezet#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk