Tudomány-Tech

Nem jöhet Európába Elon Musk trapézjárgánya, mert egész egyszerűen felszeletelné a gyalogosokat

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 19:29

Nem láthatjuk a Cybertruckot európai utakon.

Nem jöhet a Cybertruck Európába, mert messze nem felel meg az itteni közlekedésbiztonsági előírásoknak, különösen azoknak, amelyek a gyalogosokat védik, írja a TotalCar. Egy ütközés során Elon Musk csodajárgányak élei egyszerűen felszeletelnék a járókelőket:

ez nem baj Amerikában, de Európában már az.

A Tesla vezető mérnöke, Lars Moravy azt nyilatkozta: a Cybertruck 1,4 milliméter vastag, rozsdamentes acél paneljeinek éleit nem lehet olyan mértékben lekerekíteni, amit az itteni szabályok megkövetelnének. Az Európában elvárt, 3,2 milliméteres lekerekítést nem tudják megoldani, az autó felépítése fizikailag nem teszi ezt lehetővé.

Ha pedig ezt a lehetetlen feladatot megoldanák, a jármű súlyával is gondok lehetnének: a kocsi terhelhetősége ugyanis jóval nagyobb 400 kilónál, így már biztosan túllógna a 3,5 tonnás megengedett össztömegen, amelyhez még B-s jogosítvány elég.

Nemrég felidéztük: négy éve történt a kínos incidens a Tesla új járművének bemutatóján. A Cybertruckot úgy hirdették, hogy az üvege törhetetlen. Csakhogy a premieren – a közönség és tévékamerák jelenlétében – mégis sikerült egy fémgolyóval betörni, méghozzá kétszer. Elon Musk láthatóan zavarba jött, majd azt magyarázta, hogy annyi mindennel tesztelték az üveget, mindenfélét dobáltak rá, mégsem tört be. A cégvezér innen már a kissé leharcolt állapotba került kocsit próbálta tovább reklámozni. Az esetre az RTL Híradó riportjával emlékezünk.


Nyitókép: Nic Coury / Bloomberg via Getty Images

#Tudomány-Tech#elon musk#tesla#autó#Európa#szabály

Címlapról ajánljuk