Gazdaság

A külügyminisztérium nem tud adatot adni a különleges orosz földgázkészlet beszerzéséről

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 6:26

Szijjártó Péter nyáron még Moszkvából dicsekedett el a gázbeszerzésről, de a külügy a részleteket már nem tudja megmondani az ügyletről.

A külügyminisztérium szerint nem tudnak adatot adni a különleges orosz földgázkészlet beszerzéséről, írja a 24.hu. Szijjártó Péter tavaly nyáron még Moszkvából jelentette be, hogy a veszélyhelyzet miatt Magyarország a hosszú távú gázszerződésen felül is vásárol földgázt Oroszországtól.

Később kiderült, hogy ezt az akkori piaci árnál sokkal drágábban szerezzük be. A lap most azt szerette volna megtudni a külügyminisztériumtól, hogy milyen háttérszámítások alapján hozták meg a szerződést, és mik annak a részletei.

De ezt a külügy nem tudja közölni, sőt azt sem tudni, ki lenne a felelős az adatközlésért.

Válaszukban a lap közérdekű adatigénylésére azt írták: „az adatigényléssel kapcsolatban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. § (1) bekezdése alapján a feltett kérdései vonatkozásában tájékoztatjuk, hogy a Minisztérium nem minősül a törvény 3. § 9. pontja szerinti adatközlő szervnek.”

Emlékeztetnek: az ügylet keretében a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) számára azt írták elő, hogy az MVM-en keresztül, hitelből 733 millió köbméternyi földgázt vásároljon a Gazpromtól. hitel visszafizetésére a kormány 1,85 milliárd euró készfizető kezességet vállalt. A különleges földgázkészletet a kormány tavaly októberben 739 millió köbméterre, a jótállást pedig 2 milliárd euróra – mintegy 800 milliárd forintra – emelte.

Nyitókép: MTI / KKM

#Gazdaság#szijjártó péter#orosz#földgáz#moszkva#drága#adat

Címlapról ajánljuk