Gazdaság

Nagy Márton elárulta, hogy le kell-e mondania Matolcsy Györgynek

rtl.hurtl.hu

2023. október 10. 13:14

Nagy Mártont arról kérdezték, hogy le kell-e mondania Matolcsy Györgynek, miután a kormány szerint a jegybanknak nem sikerült megbirkóznia az inflációval. A gazdaságfejlesztési miniszter azt is elárulta, miért vette át a kormány az infláció kezelését az MNB-től.

„A jegybank azt a célját követi, amit a törvény elmond, ami az árstabilitás megtartása. A jegybank nem hibázott. Arról ők nem tehetnek, hogy az inflációból egy fa növekedett” – nyilatkozta az atv.hu-nak Nagy Márton arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania Matolcsy Györgynek.

A lapnak kedd délelőtt sikerült elcsípnie a Századvég konferenciáról távozó gazdaságfejlesztési minisztert. A kérdés azóta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: a kormány átvette a jegybanktól az infláció kezelését, mert az MNB bicskája beletört az inflációba, és azt „fejszével” sikerült letörni a kormánynak.

Azt is mondtuk, hogy a jegybank helyesen elkezdett az infláció ellen küzdeni, és azt is látjuk, hogy az infláció túl nagy falat neki

– mondta Nagy Márton. 

A miniszter ezután felidézte Orbán hasonlatát: „a jegybank bicskával kezdte farigcsálni a fát, de nem követett el hibát, hiszen alapvetően az infláció ellen harcol”. Hozzátette, az infláció természete teljesen másképp alakult ki, mint amit a jegybank az eszközeivel kezelni tud, aminek okait a következőkben látja: a háború okozta a kínálati sokk, az energiakrízis, a gazdaság túlfűtöttsége és a külkereskedelmi hiány miatt leértékelődött forint, valamint az ár-profit spirál a vállalatoknál. 

Majd arról beszélt, hogy a jegybanknak nincsenek hatékony eszközei az infláció ellen.

Ezért kellett ezt a feladatot átvenni a kormánynak. A kormánynak van erős eszköze, és ezt be is bizonyítottuk, hiszen 12,2 százalékos a szeptemberi inflációs adat, ez novemberben 10 százalék alatt lesz

– válaszolta a miniszter.

Matolcsy György legutóbb látványosan mellébeszélt, amikor a nyílt utcán kérdezték a rekordinflációról. A jegybankelnök és a kormányzat viszonya elmérgesedett az utóbbi időben, nemrég Parragh László, az iparkamara elnöke is bírálta a Magyar Nemzeti Bankot az infláció miatt, amire kemény választ adtak:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#Nagy Márton#matolcsy györgy#jegybankelnök#lemondás#infláció

Címlapról ajánljuk