Gazdaság

Az önkormányzat szerint sikeres volt Budapest túlélőprogramja, már pluszban van a folyószámla

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 21. 21:13

Nem arról van szó, hogy „találtak ennyi pénzt a rendszerben”, hanem átütemezték a kifizetéseket szeptember 15. utánra.

„Kivételesen plusz az előjel és nem mínusz” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI szerint, amikor a Budapest számláján lévő pénzről beszélt. A túlélőprogram sikeres volt, a fővárosi önkormányzat számlája pozitívba lendült át és azon jelenleg 39,7 milliárd forint van, közölte.

Azt mondta, a túlélőprogram végrehajtásához szükséges döntéseket a Fővárosi Közgyűlés a korábbi ülésein meghozta. Ha ezek nem történnek meg, akkor augusztus végén mínusz 76 milliárd forinton állt volna a város költségvetése. Ez meghaladta volna a fővárosi önkormányzat átmenetileg 40 milliárd forintra emelt folyószámla-hitelkeretét, és ennek érdekében át kellett strukturálni a kifizetéseket.

A főpolgármester-helyettes kiemelte, ez egy „likviditási mentőprogram” volt. Méretét tekintve pedig „a rendszerváltás óta ez volt nominálisan a legnagyobb likviditási program, amit végrehajtottunk”. Kiss Ambrus közölte, az év első nyolc hónapjában a főváros működési kiadása 203 milliárd, működési bevétele pedig 193,4 milliárd forint volt.

A működési kiadás 36 százalékát a közösségi közlekedés tette ki. A második legnagyobb tétel, amely a működési kiadás 19 százalékát vitte el, a szolidaritási hozzájárulás volt. Kiss Ambrus a szolidaritási hozzájárulás általuk vitatott része kapcsán azt mondta, amiben hittek, az nem történt meg, az államkincstár ugyanis eddig minden alkalommal inkasszózta a számlájukat a túlélőprogram ideje alatt 12 milliárd forint értékben.

Közölte azt is, hogy a kamatkiadás a működési költség 9 százalékát vitte el. A főpolgármester-helyettes emlékeztetett, szeptember 15-ig kellett befizetni a iparűzési adóelőleget, majd azt mondta: megvalósult, amire vártak, azaz a túlélőprogram sikeres volt, jelenleg 39,7 milliárd forint van a főváros számláján.

Szerinte nem arról van szó, hogy „találtak ennyi pénzt a rendszerben”, hanem átütemezték a kifizetéseket szeptember 15. utánra.

Júliusban még arról számoltunk be: Budapest folyószámlahitelből működött ekkor, a város számláján pedig mínusz 1,1 milliárd forint volt. Már akkor azt mondta Kiss: az első féléves adatokból látszik, hogy a „túlélőprogram” működik, de ez nem jelenti azt, hogy kilábaltak volna abból a pénzügyi nehézségből, amelyet nem a fővárosi önkormányzat okozott.

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Gazdaság#budapest#önkormányzat#túlélés#hitel#pénz#főváros#Kiss Ambrus

Címlapról ajánljuk