Gazdaság

„Mínusz egymilliárd forintunk van” – Elfogyott a pénz, már hitelből működik Budapest

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 15:37

Az önkormányzat szerint a kormányzati elvonások miatt fogyott el a pénz, a Fidesz szerint Karácsony Gergely csődbe vitte Budapestet.

A fővárosi önkormányzat számláján jelenleg „mínusz 1,1 milliárd forint van”, és ez azt jelenti, hogy Budapest folyószámlahitelből működik, mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón az MTI szerint.

A főváros aktuális pénzügyi helyzetét ismertetve Kiss Ambrus úgy fogalmazott: a főváros költségvetési helyzete „egyáltalán nem rózsás és nem oldódott meg”. Az első féléves adatokból látszik, hogy a „túlélőprogram” működik, de ez nem jelenti azt, hogy kilábaltak volna abból a pénzügyi nehézségből, amelyet nem a fővárosi önkormányzat okozott.

A főpolgármester-helyettes közölte, az a „meglepetés” érte őket július 4-én, hogy a Magyar Államkincstár 3,9 milliárd forint összegben inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett. Ez az a szolidaritási hozzájárulás, amely miatt közigazgatási pert indítottak és azonnali jogvédelmet is kértek.

A főpolgármester-helyettes azt mondta, az állam hitelfelvételre kényszeríti a fővárost, hiszen a negatív egyenlegű folyószámla a valóságban hitelfelvételt jelent.

Kiss Ambrus kiemelte: az áprilisi prognózisban azt mondták, hogy a főváros mínusz 76 milliárd forinton áll majd augusztus végén, de a túlélőprogram működik, és a számításaik szerint akkor mínusz 39,8 milliárd lesz a hiány.

Kérdésekre válaszolva megismételte: ha a kormány nem fizet majd, akkor érdemes lesz megvizsgálniuk, hogy a főváros sem fizet majd a kormányzati intézményeknek.

A Fidesz közben közleményben reagált a hírre. Azt írták: „a folyamatosan növekvő bevételek ellenére Karácsony Gergely és a baloldal csődbe vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát, közben pedig politikai korrupcióba és pénzmosási botrányba keveredtek”. Hozzátették: „Budapestet a felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti, valamint az, hogy Gyurcsány-emberei kerültek a kulcspozíciókba”.

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

#Gazdaság#budapest#főváros#hiány#hitel#karácsony gergely#fidesz#támogatás

Címlapról ajánljuk