Gazdaság

Aranyba fektettek a magyarok, akik tartottak a pénzügyi összeomlástól

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 25. 21:35

A magyarok becslések szerint 5-7 tonna aranyat vásároltak 2022-ben, ami 100 milliárd forintos forgalmat tett ki. A szakértő szerint a befektetők zömmel pánikvásárlók voltak, akik reális forgatókönyvnek látták a pénzügyi rendszer összeomlását. 

Tavaly rekordmértékben vásároltak aranyat a magyarok, mert tartottak a pénzügyi rendszer összeomlásától. Becslések alapján 5-7 tonna aranyat vásároltak 2022-ben, ami 100 milliárd forintos forgalmat tett ki – írja a Népszava.

Mint ismert, a háborúk, a válságok és a magas infláció idején az emberek előszeretettel vásárolnak aranyat. Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a magyarok korábban csak kis számban fektettek aranyba, azonban tavaly fordult a kocka:

csúcsot döntött az aranyvásárlás, olyannyira, hogy még nemesfémet is kellett importálni Magyarországra a megnövekedett kereslet miatt.

A szakértő hozzátette, a fő aranyvevők magyar magánszemélyek voltak. Arról is beszélt, hogy azóta „helyrebillent a piac”, és jócskán visszaesett a fizikai aranyvásárlás forgalma idén – egészen pontosan a tavalyi felére, a befektetők újra az állampapírok felé fordulnak.

Nagy gond, hogy a magyarországi aranyba befektető magánszemélyek többségében pánikvásárlók, aminek lélektani okai nagyon is érthetőek. Aranyat leginkább akkor vásárolnak nagy számban és mennyiségben az emberek, ha reálisnak látják a pénzügyi rendszer összeomlását  

– magyarázta Juhász Gergely a lapnak.

Nyitókép: Pixabay

#Gazdaság#aranyvásárlás#rekord#infláció

Címlapról ajánljuk