Gazdaság

„A kormányzati Árfigyelő köszönőviszonyban sincs a valósággal”

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 7:18

Amíg a kormányzati Árfigyelő Budapesten és a nagyvárosokban tényleg érdemi élelmiszerár-csökkenést mutatott a forgalmas kereskedelmi láncoknál, addig a vidéki kisboltokban ez elmaradt, azokat nem is vizsgálja az ár-összehasonlító. 

„Az élelmiszerek árát rögzítő kormányzati Árfigyelő adatai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, pontosabban a KSH által mért inflációval” – mondta el a friss, júliusi inflációs adatok ismeretében Virovácz Péter, az ING Bank elemzője a Népszavának.

Mint arról mi is beszámoltunk, 17,6 százalékra mérséklődött az infláció júliusban, ugyanakkor még mindig a legnagyobb egész Európában. A KSH adatai szerint egy év alatt majdnem negyedével drágultak az élelmiszerek, de júniushoz képest kevesebb mint egy százalékkal már csökkent az áruk. A Híradó keddi riportja a témában:


Virovácz is kiemelte a lapnak, hogy valóban csökkentek az élelmiszerárak, ám egy hónap alatt a várt 2-3 százalékponttal szemben mindössze 0,9 százalékkal estek, túlzóak voltak az elemzők várakozásai. 

A szakértő beszélt a júliusban indult online árfigyelő rendszerről is, amelyet a kormány hozott létre annak érdekében, hogy letörje a fogyasztói árakat és az Európa-rekorder inflációt.

A kormány folyamatosan azt kommunikálta, hogy a boltok durván akcióznak, és ezt sugallták az Árfigyelő adatai is. Ezért gondolták az elemzők, hogy jelentős árcsökkenés lesz, ami azonban elmaradt. 

Amíg az Árfigyelő Budapesten és a nagyobb városokban tényleg érdemi élelmiszerár-csökkenést mutatott a forgalmas kereskedelmi láncoknál, addig a vidéki kisboltokban ez elmaradt, azokat nem is vizsgálja a kormányzati ár-összehasonlító – állította az ING Bank elemzője.

Hozzátette, a kisboltok és a nagy láncok között szétnyílt az olló, előbbiek nem tudnak lépést tartani az utóbbiak árversenyével, és ez a következő hónapokban sem lehet másképp.

Augusztusban sem kell csodát várni az élelmiszerárakban, és az sem világos Virovácz szerint, hogy miért van olyan ársapkás termék, amelynek az ára emelkedett az egyik láncban, másiknál pedig csökkent.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Gazdaság#infláció#elemző#árfigyelő#bolt#kiskereskedelem

Címlapról ajánljuk