Belföld

„Kapott egy gyomrost, és térdre rogyott” – így látja a kormány az inflációt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 13. 8:40

Szentkirályi Alexandra szerint a 17,6 százalékos infláció a kormány intézkedéseinek köszönhető.

„Kapott egy gyomrost és térdre rogyott” az inflációi a kormány intézkedéseinek hatására – jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szentkirályi Alexandra közölte, hogy júliusra 17,6 százalékra csökkent az infláció, és szerint már októberben tíz százalék alá csökkenhet.


Az élelmiszerek inflációja Szentkirályi elmondása szerint a kormányzati intézkedések hatására éves összevetésben a tetőpontjához képest a felére csökkent. A kormányszóvivő közölte, hogy az árstop augusztus eleji kivezetése árcsökkentésre kényszerítette a nagy multinacionális áruházláncokat, hozzátéve, hogy leginkább a zöldségárak csökkentek.

A június elején bevezetett kötelező akciózás ellenőrzésére kitérve Szentkirályi Alexandra elmondta, augusztus elejéig 642 üzletet vizsgáltak meg az ellenőrök, ebből 65 üzletben találtak kicsivel több mint kilencven kifogást, tehát az üzletek tíz százaléka követett el valamilyen szabálysértést.


Az esetek többségében nem tüntették fel az árcsökkentést vagy az akciós termékeket, máshol egyszerűen nem tartották be az akciózást - számolt be az ellenőrzés eredményéről a kormányszóvivő. Megjegyezte, az eddig kiszabott bírság értéke elérte a 25 millió forintot, ez az összeg jóval alacsonyabb, mint az árstop ellenőrzése során kiszabott bírságok, amelyek összege meghaladta a több mint hárommilliárd forintot.

Magyarországon tavaly háromszor nagyobb volt az élelmiszer-infláció, mint Nyugat-Európában:


Nyitókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én Fotó: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#infláció#élelmiszer#drágulás#élelmiszer-infláció#Szentkirályi Alexandra#kormányszóvivő#kormány

Címlapról ajánljuk