Gazdaság

Eltiltották a tunéziai pékeket a bagettsütéstől

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 7. 20:17

Az elnök szerint egyféle kenyér elég a népnek.

Ülősztrájkot tartottak a tunéziai pékek azután, hogy múlt héten az afrikai ország kereskedelmi minisztériuma úgy döntött: az európai stílusú pékárukat előállító magánpékségek nem vásárolhatnak lisztet államilag támogatott áron.

Eltiltottak bennünket attól, hogy bagettet süssünk

– mondta az AFP hírügynökségnek Mohamed Dzsamáli, a Modern Pékségek Szövetségének elnöke Tuniszban, ahol mintegy kétszázan tiltakoztak.

Dzsamáli szerint a másfélezer érintett pékség, amely mintegy 18 ezer embert foglalkoztat, augusztus elseje óta nem tud működni. Az egyik tiltakozó pedig azt mondta: börtönbe kerülhetnek a pékek, mert nem tudják fizetni a hiteleiket és a bérleti díjaikat.

Az ügy hátterében az áll, hogy Tunéziában központilag határozzák meg, hogy mennyibe kerüljenek az alapvető árucikkek. Az országban egy több mint 3700 pékségből álló hálózat csak hatósági áras kenyeret árul 1984 óta változatlan áron, 190 millimért, ami alig több, mint húsz forint. Ám liszthiány lépett fel Tunéziában, és hosszú sorok alakultak ki a pékségek előtt, Kaisz Szaíd tunéziai államfő pedig azokban a pékségekben találta meg a bűnbakot, amelyek többféle pékárut forgalmaznak magasabb árakon.

Legyen egyféle kenyér minden tunéziainak

– közölte Száid elnök, aki szerint a hatósági áron forgalmazott lisztből előállított drágább pékáruk az emberek vásárlóerejét és a társadalmi békét fenyegetik.

Közgazdászok szerint azonban a tunéziai „kenyérválságot” az okozza, hogy a tunéziai kormány nem gondoskodott megfelelő tartalékokról.

Az állam nem vett elegendő gabonát, így nincs elég liszt, emiatt kenyér sem. Pénzügyi válság van, amit a kormány nem hajlandó elismerni

– mondta az AFP-nek nyilatkozó szakértő, aki szerint ezt a helyzetet nem fogja megoldani az, ha csak egységáras kenyeret lehet kapni. Úgy tudni, hogy az infláció sújtotta, mélyen eladósodott állam azért kényszerült az intézkedésre, mert a beszállítók már előre elkérik a liszt árát.

Egy 30 embert foglalkoztató pék egy Facebook-bejegyzésben azt írta: az elnök nem érti a helyzetet, gazdagokról és szegényekről beszél, de ők nem gazdagok. Szaídot azzal vádolja, hogy megosztja és kiéhezteti őket.

Nyitókép (illusztráció): Chedly Ben Ibrahim/NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#tunézia#pékség#hatósági ár#liszt

Címlapról ajánljuk