Gazdaság

Miközben a bérek elértéktelenedtek, a cégek profitja kiugróan nőtt Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. július 18. 7:40

Hazánk olyan sikeres ebben a tekintetben, hogy sehol máshol nem volt ilyen mértékű növekedés, illetve csökkenés.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss statisztikájából kiderül, hogy miközben Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a bérek értéke, a cégek profitja kiugróan nőtt, írja a 24.hu.

A lap azt írja, hogy Magyarországon a tavalyi első negyedévhez képest idén a statisztika szerint 9,8 százalékos nominális béremelés teljesült átlagban, azonban az infláció miatt a bérek reálértéke 15,6 százalékkal lett kevesebb.

Ez a legdurvább mínusz az OECD-államok között.

Megjegyzik: az átlagos reálértékcsökkenés 3,8 százalékos volt, ennek több mint négyszerese a magyar adat. 

A statisztikában szereplő 29 ország közül ugyanakkor toronymagasan a Magyarországon működő cégek növelték leginkább a nyereségüket. Nálunk több mint 61 százalékos volt a fajlagos profitnövekedés, amivel senki a nyomunkba sem ért. A második legnagyobb fajlagos nyereségnövekedést elért Litvánia is csak 36 százalékkal büszkélkedhetett, az OECD-átlag pedig kicsit több, mint 21 százalék.

Nyitókép: Illusztráció, Orbán Viktor miniszterelnök a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én. Orbán Viktor kormányfő a járműgyár három műszakra átállása alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kíséretében látogatást tett a gyárban – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Gazdaság#reálbér#csökkenés#profit#cég#növekedés#magyarország

Címlapról ajánljuk