Gazdaság

A magyarok 13,9 százaléka nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst, halat vagy ennek megfelelő vegetáriánus ételt fogyasszon

rtl.hurtl.hu

2023. július 10. 17:53

Az Eurostat közétette a szegénységi kockázatról, illetve a rendes étkezésről készített felmérést. Mindkét adat bőven az uniós átlag fölött van.

Tavaly az Európai Unió lakosságának 8,3 százaléka nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst, halat vagy ennek megfelelő vegetáriánus ételt fogyasszon, ami egy százalékponttal magasabb, mint 2021-ben (7,3 százalék) – derült ki az Eurostat felméréséből.

Nem csak ez az adat romlott számottevően, a szegénység kockázatának kitett emberek aránya is nőtt: 2022-ben az arány uniós szinten 19,7 százalék volt, 2,2 százalékponttal magasabb, mint 2021-ben (17,5 százalék).


A megfelelő étkezést megfizetni nem tudó emberek legmagasabb arányát Bulgáriában (44,6 százalék) regisztrálták, majd utánuk Románia (43 százalék) és Szlovákia (40,5 százalék) következik. Magyarország ötödik ezen a listán, nálunk 29,6 százalék van kitéve a szegénységnek.

A legalacsonyabb arányt Írországban (5 százalék), majd Luxemburgban (5,1 százalék) és Cipruson (5,6 százalék) regisztrálták.

Az Eurostat felmérése szerint a magyarok 13,9 százaléka nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst, halat vagy ennek megfelelő vegetáriánus ételt fogyasszon, vagyis ebben is bőven az uniós átlag „fölött” vagyunk. Itt lehet a statisztikát böngészni.

Az Átlátszó szerint a kormány háromszoros áron vásárolt élelmiszert a szegényeknek szánt segélycsomagokba:


Nyitókép: Egy hajléktalan koldus ül kutyájával az Alexanderplatzon, Berlin egyik leghíresebb, legnevezetesebb terén. Fotó: Balaton József / MTVA / MTI

#Gazdaság#eurostat#statisztika#szegénység#európai unió#étkezés

Címlapról ajánljuk