Gazdaság

Brutális negatív csúcs: 400 milliárdos veszteség a Magyar Nemzeti Banknál

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 7:50

Az előrejelzések szerint az idei év sem lesz sétagalopp.

402 milliárd forint veszteséggel zárta a 2022-es évet a Magyar Nemzeti Bank, írja a hvg.hu a jegybank friss beszámolója alapján.

Megjegyzik: ekkora éves vesztesége még soha nem volt a magyar jegybanknak.

Mint írják, a brutális veszteséget a kamatkiadások okozták, a forintban elszámolt kamatkiadások 1,2 ezermilliárd forintra rúgtak tavaly. Eközben a forint árfolyamának 2022-es mélyrepülése valamelyest javított az összképen, devizaárfolyamok változásán a jegybanknak 806 milliárd forint nyeresége keletkezett, míg csak 8,6 milliárd forint vesztesége.

Emlékeztetnek rá: a „csillagászati”, 18 százalékos irányadó kamatot októberben éppen a forint árfolyamának szabadesése miatt kellett bevezetnie a jegybanknak. 

A jegybank saját tőkéje 256 milliárd forintra olvadt és a portál szerint  könnyen lehet, hogy a a jegybank kamatvesztesége idén is brutális lesz. Az irányadó kamat őszre csökkenhet az alapkamat szintjére, az alapkamat pedig év végén mérséklődhet valamelyest, ha minden jól megy, teszik hozzá.

Emlékeztetnek rá: a Költségvetési Tanács nehezményezte, hogy a kormány nem tervezett be a büdzsébe fedezetet a Magyar Nemzeti Bank veszteségtérítésére, holott az MNB tőkéje 2023 végére várhatóan negatívba fordul.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Gazdaság#mnb#magyar nemzeti bank#matolcsy györgy#veszteség

Címlapról ajánljuk