Gazdaság

Matolcsy György szerint muszáj bevezetni az eurót, azt is elárulta, mikorra történhet ez meg

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 3. 21:57

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth rádióban  arról beszélt, hogy álláspontja világos és határozott: kötelező bevezetnünk az eurót, de nem mindegy, hogy mikor lesz erre érett a magyar gazdaság.

Az eurózóna és az euró koordinálására és kezelésére létrejött Európai Központi Bank elmúlt 25 évét értékelte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában. Mint arról a hirado.hu beszámolt, a jegybankelnök szerint húsz ország vezette be az eurót, és valamikor Magyarországnak is meg kell tennie ezt a lépést.

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése

– fogalmazott Matolcsy György.

Az MNB vezetője beszélt arról is, hogy szerinte mikor lehet esedékes az euró bevezetése.

A mi álláspontunk az, hogyha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra

– mondta, hozzátéve, hogy

leghamarabb 2030-ban jöhet el az euró bevezetésének ideje.

Matolcsy György szerint ennél hamarabb felelőtlenség lenne átállni a közös európai fizetőeszközre, intő példaként Szlovákiát (és Görögországot) hozta fel:

Szlovákia némileg felkészületlenül, de nagy határozottsággal belépett az eurózónába, és óriásit zuhant vissza.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#matolcsy györgy#euró#mnb#magyar nemzeti bank#eurózóna

Címlapról ajánljuk