Belföld

Az MNB tagad: Matolcsy és Orbán „korrekt munkakapcsolatban” állnak

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 10:45

Matolcsy György jegybankelnök az elmúlt egy évben többször is bírálta a kormány gazdaságpolitikáját és személyesen Orbán Viktort. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök korrekt munkakapcsolatban állnak egymással, és rendszeresen konzultálnak szakmai kérdésekről – közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Ezt azután tették, hogy a Bloomberg arról számolt be, hogy minden érdemi kommunikáció megszakadt a kormány és a jegybank között, és a felek vitája nyílt konfliktussá fajult.

Az MNB hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében kijelentette, hogy a Bloomberg „valótlan híreket, téves következtetéseket közölt Magyarországról, a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolatáról”.

Matolcsy a kormány ellen

  • Az MNB elnöke tavaly márciusban parlamenti beszédében számos pontban bírálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját. 
  • Novemberben személyesen Orbán Viktort kritizálta, közölve, hogy a miniszterelnök időnként felvet egy új célt, jövőképet, de ezek nem mérhetők, vagy délibábnak tűnnek, megtévesztők. 
  • Idén februárban pedig a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Legek díjátadóján hibásnak nevezte, hogy a kormány 2021 közepétől jelentős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, szakítva a 2010-es évek gazdaságpolitikájával.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével, miután a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztikai központjában 2021. július 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

#Belföld#matolcsy györgy#orbán viktor#mnb#kormány#gazdaságpolitika

Címlapról ajánljuk