Gazdaság

Egy vevőjelöltre írhatták ki a Dunaferr értékesítési pályázatát

rtl.hurtl.hu

2023. április 22. 8:30

Komoly feltételeket szabott a felszámoló.

A Dunaferr felszámolója nem sokkal azután, hogy megjelent az erre felhatalmazó kormányrendelet, nyilvános felhívást tett közzé az acélmű működtethető javainak értékesítésére. A speciális feltételeknek csak olyan nagyágyú tehet eleget, amely előre felkészült azokra – írta a hvg.hu.

Április 17-én aztán a kormány arról döntött, hogy indokolt esetben a felszámolás alatt álló cégek eszközeit ki lehet vinni egy, az adós tulajdonában álló új vállalatba, amit tehermentesen el lehet – sőt egy éven belül el is kell – adni olyan vevőnek, amely vállalja a nyereséges működtetést. Ehhez nincs szükség a normál felszámolásokban szokásos hitelezői egyezkedésekre, vagyis a beleegyezésük nélkül is meg lehet tenni. A Dunaferr Zrt. felszámolója a honlapján közli is, hogy megalapítják a „NewCo” becenevű új vállalatot, amibe a Dunaferr eszközein és dolgozóin kívül az egyik leány, az ISD Power Kft. javai és emberei is bekerülnek.

Mindössze két nappal az említett kormányrendelet megjelenése után, április 19-én már közzé is tette a Fővárosi Törvényszék a még meg sem alapított NewCo 100 százalékának az értékesítését célzó nyilvános részvételi felhívást. 

A hvg.hu szerint hiába méltányolható önmagában az a kormányzati szándék, hogy megmentsenek egy jelentős, tradicionális, piacképes termelési kultúrát, s vele többezer munkahelyet, a kivitelezés visszaélésre adhat módot. Az ominózus felhívás ugyanis szokatlan, nehezen teljesíthető feltételeket szab a vevőjelölteknek:

  • A jelentkezőknek mindössze két hét alatt, május 5-éig kell letenniük a számos bürokratikus kritériummal teletűzdelt pályázati anyagot egy megjelölt közjegyzőnél, s addigra négymillió eurós óvadékot is el kell helyezniük egy MKB-s bankszámlán.
  • Vállalniuk kell a felszámoló által összesen 36,9 milliárd forintosra taksált környezeti terhelés következményeit. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a Dunaferrnek lejártak a környezetvédelmi engedélyei – azaz nem is dolgozhatna –, s azok megkapásához minimálisan ilyen értékű beruházás (rekultivációs munkák, porszívás, monitorozás, hulladékszállítás) szükséges.
  • A jelentkezőkkel szemben kőkemény szakmai követelményeket is támasztanak, például azt, hogy a cégcsoportjuk a megelőző 5 évben az acélipar területén kohászati és/vagy acélgyártási tevékenységet folytasson, évente legalább 2 millió tonna kokszot és/vagy legalább 3 millió tonna nyersacélt állítson elő, vagy, ha egyéb ipari, gyártó tevékenysége van, az éves árbevétele haladja meg az 500 millió eurót.
  • A jelentkezőket az ország biztonsági érdeke miatt a Belügyminisztérium is lecsekkolja.

A felszámoló a második, mindent eldöntő körre azokat a pályázókat hívja majd be, amelyek az első fordulóban mindennek megfeleltek, de a hvg.hu forrásai szerint nem sok, sőt valószínűleg csak egy alkalmas jelölt lesz.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Gazdaság#dunaferr#eladás#vasmű

Címlapról ajánljuk