Gazdaság

Lázár János megcélozta Európa élmezőnyét egy törvényjavaslattal

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 16:04

Az állami beruházások szabályait szabta újra a miniszter.

Benyújtotta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslatot a kormány az Országgyűlésnek szerdán. 

Lázár János építési és közlekedési miniszter a törvényjavaslatában azt a célt jelölte meg, hogy növekedjen az állami építési beruházások megvalósításának hatékonysága.

A célok között szerepel az állami építési beruházások megvalósításában közreműködő állami szervezetrendszer megerősítése és egységesítése, annak érdekében, hogy 

Magyarország a sikeres állami építési beruházások területén 2030-ra Európa élmezőnyébe kerüljön.


Az indoklás szerint a javaslat újraszabályozza az állami építési beruházások teljes életciklusát az előkészítéstől a tervezésen és kivitelezésen át az üzemeltetésig és fenntartásig, különös figyelemmel a költséghatékonyság és az érték-haszon szemlélet elvére.

Az előterjesztés szerint a jogszabály hatálya azokra a nemzeti közbeszerzési értékhatárt elérő építési beruházásokra terjed ki, amelynek a megvalósításához felhasznált költségvetési vagy nem közvetlen európai uniós forrás külön-külön vagy együttesen meghaladja a becsült érték ötven százalékát.

A jövőben az állami építési beruházások éves költségvetési fedezetét a minisztérium fejezetétől elkülönülő, önálló költségvetési fejezetben kell tervezni, első alkalommal a 2024-es költségvetésben.

Ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, az állami építési beruházások végrehajtásának alapja az állami építési beruházási keretprogram lesz, amely szakpolitikai-ágazati beruházási koncepciókra és ágazati beruházási tervekre épül. Az első keretprogram a 2035. december 31-ig szólna.

Az állami építési beruházások érdekegyeztető fórumaként létrehoznák az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanácsot is. A törvény július 1-jén léphet hatályba.

Nyitókép: Lázár János építési és beruházási miniszter beszél a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági fórumon Debrecenben 2022. november 24-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt.

#Gazdaság#építés#lázár jános#állami beruházás#építkezés#törvényjavaslat

Címlapról ajánljuk