Gazdaság

Az amerikai szankciók miatt leállhat Paks 2 építése?

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 10:10

A Roszatom tulajdonában álló két cég is felkerült az amerikai pénzügyminisztérium legfrissebb szankciós listájára. 

Rövidesen nem csupán politikailag és technikailag lesz teljesen abszurd az orosz nukleáris flört, de jogilag is lehetetlenné válik

írta Facebook-oldalán a Paks 2-vel kapcsolatban Jávor Benedek. A volt európai parlamenti képviselő ezt azután jelentette ki, hogy felkerült az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának legfrissebb szankciós listájára az orosz állami atomenergetikai vállalat, a Roszatom tulajdonában álló két cég is – írta a Telex.

Jávor erről azután számolt be, hogy Szijjártó Péter Moszkvában tárgyalt a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval az atomerőmű építéséről szóló szerződés módosításáról, feltéve a kérdést:

Ezért kellett Szijjártónak gyorsan módosítani Paks II. szerződésein?

Szijjártó a szerződésmódosításról szólva elmondta, hogy arra „a háborútól és a szankcióktól függetlenül” azért volt szükség, mert „az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani.” A magyar külügyminiszter hozzátette:

A szankciók erre még rátesznek egy lapáttal, így meg kellett találni azokat a jogi kereteket a meglévő szerződések módosításával, amelyek biztosítják számunkra, hogy az atomerőművet fel tudjuk építeni.

Nyitókép: Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai társaság vezérigazgatója (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezükben a paksi atomerőmű-beruházás kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról szóló megállapodás aláírt dokumentumaival Moszkvában 2023. április 11-én. Fotó: MTI/AP/Ivan Fedorenko

 

#Gazdaság#paks 2#atomerőmű#roszatom#szijjártó péter#jávor benedek#szankciók

Címlapról ajánljuk