Gazdaság

Nincs kata, megugrott a rezsi: jelentősen drágult a nyelvvizsgázás

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 10:00

Megtette a hatását a koronavírus, a megváltozott adózás és a nyelvvizsga-amnesztia.

Van olyan nyelvvizsgaközpont, ahol a tavalyi árakhoz képest most tízezer forinttal kerül többe egy középszintű nyelvvizsga, írta meg az Eduline.

Az ELTE Origo Nyelvi Centrum július végén emelte 35 ezer forintról 40 500 forintra a B2-es komplex nyelvvizsga díját, ezt novemberben újabb, 4500 forintos díjemelés követte, a teljes nyelvvizsgáért így 45 ezer forintot kell fizetni. A külön-külön letett írásbeli és szóbeli vizsgák árai is emelkedtek: a júliusban 27 500 forintba kerülő írásbeli díja most 30 500 forint, a szóbeli pedig 28 500 forintba kerül.

December 1-től emelkedett a Language Cert díja: a B2-es, komplex nyelvvizsga díja ősszel 44 900 forintra, nemrég pedig 47 900 forintra nőtt, a részvizsgák 25 900 forint helyett pedig 34 900 forintba kerülnek.

Az Euroexamnál 10 ezer forinttal kerül többe egy komplex középszintű angol nyelvvizsga, mint tavaly tavasszal (49 900 forint), míg azoknak, akik középfokú Cambridge nyelvvizsgát szeretnének tenni, jelenleg 55 ezer forintot kell fizetniük.

2020-ban a járvány miatt hónapokra szinte teljesen leállt a nyelvvizsgáztatás és a személyes nyelvoktatás, majd a kormány nyelvvizsga-amnesztiáról döntött, így több mint 110 ezer volt egyetemista kapta meg a diplomáját nyelvvizsga nélkül. 2021-ben újabb nyelvvizsga-amnesztiát hirdetett a kormány, ezzel ismét több nyelvi központ vitorlájából kifogva a szelet. 2022 nyarán korábbi formájában megszűnt a kata, ami szintén érzékenyen érintette a nyelvoktatással és a vizsgáztatással foglalkozó cégeket. A megnövekedett energiaárak is komoly problémát okoztak a vizsgaközpontoknak, ráadásul decemberben a parlament megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, ami alapján ismét amnesztiát kaptak az egyetemisták, a nyelvvizsga-követelmény meghatározása végleg az egyetemek, főiskolák kezébe került. 2023-tól az intézmények maguk dönthetnek arról, beépítenek-e valamilyen nyelvvizsgát vagy nyelvi mérést a tantervbe.


Nyitókép: A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elő az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án. – Fotó: Balázs Attila / MTI

#Gazdaság#nyelvvizsga#euroexam#kata#rezsi

Címlapról ajánljuk